25 de febrero de 2021
11 de setembre de 2008

IPC.-AMPL.-Les illes van ser la Comunitat que van registrar un IPC més baix l'agost, amb un índex del 4,5 %

Els preus van pujar lleument en les rúbriques d'oci i cultura, hosteleria i alimentació

PALMA DE MALLORCA, 11 de setembre (EUROPA PRESS)

L'índex de preus de consum (IPC) de Balears es va situar l'agost en el 4,5 %, situant les illes com la Comunitat amb una taxa més baixa, quatre dècimes per sota de la mitjana estatal, que també va baixar dues dècimes, fins a situar-se en el 4,9 %, després d'acumular quatre mesos seguits de repunts, segons les dades fetes públiques avui per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Així, la inflació acumulada se situa a les illes en un 2,5 %, mentre que la taxa interanual (últims 12 mesos) es va situar en el 4,5 %.

En el conjunt nacional, després de dos mesos a la banda del 5%, la inflació interanual torna a situar-se per sota d'aquesta barrera, influïda per la moderació que ha registrat el preu del petroli en les últimes setmanes. De fet, el barril de Brent va aconseguir ahir baixar dels 100 dòlars, la qual cosa no succeïa des de feia mesos.

Així, els preus a Balears van pujar lleument el mes passat en les rúbriques d'oci i cultura (1,2%); hotels, cafès i restaurants (1,2%); aliments i begudes no alcohòliques (0,4%); i parament (0,1%). Mentre que es van mantenir sense canvis en les d'habitatge, medicina i ensenyament.

En canvi, van caure de manera significativa en vestit i calçat (-3,9%), degut al període de rebaixes de primavera-estiu, i també, tot i que en menys grau, en transport (-2,2%); així com begudes alcohòliques i tabac, comunicacions i el segment dedicat a altres, que van baixar un -0,1% en cada cas.

Pel que fa a la inflació acumulada, els preus únicament van caure en vestit i calçat (-11,3 %). Per contra, des que va començar l'any han pujat en transport (8,6%), transport (6,2%), habitatge (5,5%) i hotels, cafès i restaurants (6,4 %) i begudes alcohòliques i tabac (2,8%).

A més, en els últims 12 mesos els preus a les illes han augmentat de manera substancial en transport (8,8 %), aliments i begudes no alcohòliques (6,2%), habitatge (5,5%) i begudes alcohòliques i tabac (2,8%). Només han caigut en el sector d'oci i cultura (-0,3%).

EL CRU MÉS BARAT NO N'HI HA PROU

Cal assenyalar que el Govern esperava que l'abaratiment del cru es traslladés a les dades de l'IPC, sobretot a partir del mes d'agost. La previsió de l'Executiu, reiterada ahir pel president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, durant la seva compareixença extraordinària al Congrés, és que si aquesta tendència baixista del petroli es manté i no hi ha sorpreses, l'IPC acabarà l'any per sota del 4%.

La caiguda de la inflació interanual l'agost es va deure al comportament del transport, que ha reduït dos punts la seva taxa anual respecte a juliol, fins al 8,6%, com a conseqüència de l'abaratiment dels carburants i lubricants, preu dels quals s'ha reduït més que fa un any.

També han influït en aquesta variació l'habitatge, pel menor cost del gasoil per a calefacció, i els aliments i begudes no alcohòliques, degut sobretot al peix fresc i la llet, que han reduït els seus preus davant de la pujada que van experimentar l'agost del 2007.

Per la seva banda, la inflació subjacent (que no inclou els preus dels productes energètics ni dels aliments no elaborats) es va mantenir l'agost en el 3,5%, la mateixa taxa que el juliol, mentre que l'indicador de preus de consum harmonitzat (IPCH) aconseguí el 4,9% interanual, quatre dècimes menys que en el mes passat, coincidint així amb les dades avançades per l'INE a finals del mes passat.

LA TAXA INTERANUAL AUGMENTA A TOTES LES ALTRES comunitats

En taxa interanual, la la pujada més forta, amb un 5,6%, la va registrar Aragó, seguida de Canàries (+5,5%), Castella-la Manxa (+5,3%), Galícia (+5,2%), Cantàbria, Castella i Lleó i Extremadura, totes elles amb un 5,1%, i Astúries i El País Basc, que van igualar la taxa nacional (+4,9%).

Per la seva banda, Andalusia, Catalunya, Comunitat Valenciana, Múrcia, la Rioja i Melilla es van situar una dècima per sota de la mitjana nacional, amb increments del 4,8%, mentre que a Madrid i Navarra el repunt va ser del 4,7%. Les xifres més baixes van correspondre a Ceuta, amb una pujada de la inflació interanual del 4,6%, i Balears, amb el citat 4,5%