27 de mayo de 2019
11 de abril de 2008

IPC.- L'IPC creix a Balears un 0,8 % el març i situa la taxa interanual en el 4,3 %

PALMA DE MALLORCA, 11 d'abril (EUROPA PRESS)

L'índex de preus al consum (IPC) va créixer a Balears el març 0,8 dècimes respecte al mes anterior, una desena per sota de la mitjana nacional, i va situar la taxa interanual en el 4,3 %, segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Alhora, la inflació acumulada es va situar l'arxipèlag en 0,4 %.

En el conjunt de l'Estat, l'IPC va experimentar un augment de nou dècimes en el mes de març i va situar la taxa interanual en el 4,5 %, la més alta des de juliol de 1995. Així, la inflació continua la sendera alcista que va començar l'estiu passat i se situa per sobre del 4% per cinquè mes consecutiu, tornant així als nivells registrats l'any 1995, quan l'IPC va arribar, fins i tot, a superar el 5% en taxa interanual.

A l'arxipèlag, els majors augments dels preus el març respecte al mes anterior van procedir del vestit i calçat (2 %) i transport (1,7 %), si bé també van registrar increments, tot i que inferiors, les rúbriques d'habitatge i parament (0,8 %), oci i cultura, i hotels, cafès i restaurants (0,6 %). Només el grup de medicina va registrar una xifra negativa de l'IPC (-1 %).

En taxa interanual, els preus van experimentar una pujada important en aliments i begudes no alcohòliques (7,2 %), transport (7,1 %), així com en hotels, cafès i restaurants (5,1 %), en ensenyament (4,6 %) i habitatge (4,4 %).

Per la seva banda, des de començament d'any (entre gener i març) l'IPC va registrar una important caiguda del 9,9 % en la rúbrica del vestit i calçat, mentre que va experimentar augments en begudes alcohòliques i tabac (2,9 %), habitatge (2,5 %) i altres (2,1 %).

ELS CARBURANTS I COMBUSTIBLES S'ENCAREIXEN UN 17,8%.

Pel que fa als grups especials, tots, excepte els béns industrials duradors, van registrar increments anuals de preus. Així, a nivell estatal, van destacar els augments dels carburants i combustibles (+17,8%), el dels productes energètics (+14,1%), els aliments sense elaborar i els productes energètics (+9,9%) i els aliments elaborats, begudes i tabac (+7,4%).

Per rúbriques, els majors increments de preus el març respecte a febrer del 2008 es van registrar en complements i reparacions de peces de vestir (+5,2%), calçat de nen (+5,1%), peces de vestir de nen i nadó (+4,6%) i roba masculina (+3,8%). En l'àmbit de l'alimentació, van destacar les pujades mensuals de les fruites fresques, amb un increment de l'1,2%, i els cereals i derivats (+0,9%).

En el capítol de descensos, els preus que més van caure en taxa intermensual van ser els de medicaments i material terapèutic (-2,6%), el de peix fresc i congelat (-1,3%), el de la carn d'oví (-0,6%), els dels objectes recreatius (també un -0,6%) i el de la llet (-0,5%).

LA LLET, EL PA I ELS OUS SEGUEIXEN PUJANT.

En termes interanuals, els majors augments es van registrar en els preus de la llet (+27,3%), els ous (+12,5%), el pa (+11,2%), fruites fresques (+11,1%) i els productes lactis (+10,7%).

Van baixar, en canvi, els preus de les patates i els seus preparats (-10,1%), els objectes recreatius (-6,3%), els medicaments i material terapèutic (-1,6%) i les comunicacions (-0,5%).

Per comunitats autònomes, la inflació mensual va pujar a totes elles, sent els majors increments els de les ciutats autònomes de Melilla i Ceuta, amb una pujada de l'1,4% i de l'1,3%, respectivament, seguides de les Canàries (+1,1%) i Aragó, El País Basc i Galícia (+1%).