14 de octubre de 2019
11 de març de 2009

L'Agrupació de Cadenes assegura que els condohotels garanteixen "tota la vida" l'ús hostaler d'un establiment

Aurelio Vázquez considera que serà una figura "minoritària" supeditada a les necessitats de finançament i a les característiques singulars de l'edifici

PALMA DE MALLORCA, 11 Mar. (EUROPA PRESS) -

L'Agrupació de Cadenes Hoteleres (ACH) ha assegurat que la figura dels condohotels garanteix "tota la vida" l'ús hostaler d'un establiment, en tractar-se d'una opció "abans que res financera", l'ús de la qual, que "possiblement serà minoritari", vindrà determinat per les necessitats o "expectatives" de captar recursos econòmics de les empreses.

De fet, segons va comentar a Europa Press el president de la patronal de cadenes, Aurelio Vázquez, els condominis hotelers seran útils per als establiments que tinguin "una certa singularitat i categoria", una arquitectura característica i que estiguin ben situats. I, al mateix temps, necessitin fer una reforma important de les seves instal·lacions.

Si es donen aquests condicionants, el condohotel és una "eina perfecta", que suposa "vendre físicament l'habitació a un consumidor final", ha precisat Vázquez, qui va suposar que aquest aspecte condicionarà encara més la seva proliferació en un futur; ja que a Balears només existeix actualment un establiment que ha optat per aquesta fórmula de gestió.

Respecte al recent anunci del conseller de Turisme, Miquel Nadal, de la creació d'un decret que ordeni aquesta activitat tan minoritària, el president de l'ACH va confirmar el gran interès que suscita entre hotelers de tota mena i ha subratllat que regular els condohotels significa únicament "eliminar barreres" legals a la realització aquesta inversió.

"Necessitem seguretat jurídica per poder vendre les habitacions a aquests inversors", ha assenyalat Aurelio Vázquez, i, amb aquest capital a la mà, fer inversions o recuperar les ja fetes per arribar al condomini, amb el qual l'establiment "eleva categoria, es desestacionalitza, garanteix els seus llocs de treball i incrementa el nivell de l'oferta", ha remarcat.

A manera d'exemple, el representant patronal va citar que "per reformar un hotel de 300 habitacions cal invertir uns 15 milions d'euros, que es recuperaran més endavant", amb l'explotació, però el condohotel "permet reformar i vendre al mateix temps, facilitant la recuperació de la inversió". De manera que "suavitza molt el finançament", ha indicat.

DESMENTEIX A UGT

Referint-se al comunicat difós ahir per UGT, en què acusava el conseller Nadal de "submissió" davant del sector hoteler per voler regular els condohotels, Aurelio Vázquez va desmentir aquest extrem i ha afirmat que la central sindical "ho sap perfectament" i ha considerat que es tracta d'un "ús retòric per sortir al pas de la situació", ha dit.

Tot i això, l'hoteler va aclarir que "el que sí que és cert és que ara mateix hi ha molt bona connexió amb la Conselleria de Turisme, a la qual els proposem mesures per ser competitius i mantenir els llocs de treball"; mentre que "encara estic esperant que els sindicats presentin alguna idea", ha assenyalat.

Segons Vázquez, "com més tardem en regular-lo --el condohotel--, pitjor ens anirà a tot el col·lectiu d'hotelers i d'empreses relacionades", entre els quals va incloure les de construcció, decoració, equipaments, etc. I, aquest risc supera tant als petits i mitjans com els grans empresaris del turisme i serveis.