21 de mayo de 2019
25 de agost de 2008

El lama Thubten Wangchen impartirà avui una conferència al casal Solleric sobre la filosofia i la cultura del Tibet

PALMA DE MALLORCA, 25 d'agost (EUROPA PRESS)

El lama i director de la Fundació Casa del Tibet a Barcelona, Thubten Wangchen, impartirà avui, a partir de les 20.00 hores, una conferència al pati del Casal Solleric titulada 'Tibet: la seva història, la seva cultura, la seva filosofia i la seva actualitat' en el marc de l'exposició 'Tibet, l'èxode', una col·lecció de fotografies d'Àngel López Soto que documenta gràficament el drama de l'exili tibetà.

En un comunicat, l'Ajuntament de Palma va informar que l'exposició, que es va inaugurar el passat 29 de juliol i que tenia previst clausurar-se ahir, es prorroga una setmana més fins a diumenge que ve, 31 d'agost, per petició del públic.

Thubten Wangchen va néixer en Kyirong en 1954, coincidint amb l'any de l'entrevista entre el dalai-lama i el llavors president xinès, Mao Tse-Tung. Quan tenia tres anys, amb els militars xinesos ja en Kyirong, la seva mare embarassada de vuit mesos va desaparèixer i mai més la va tornar a veure.

Quan en l'any 1959 va arribar la notícia que el dalai-lama havia fugit de Lhasa, el seu pare li va agafar a ell i a la seva germana i se'n van anar del país a través dels passos de l'Himàlaia quan Wangchen tenia cinc anys. Així, van anar a parar a la capital del Nepal, Katmandú, on van sobreviure demanant caritat.

Pocs anys després, va ser un dels 1.000 nens del carrer que van entrar en una escola que es va poder fer en Dharamsala (Índia), gràcies a un acord entre el dalai-lama i Nehru. Als setze anys va entrar al monestir privat del dalai-lama i es va fer monjo. Des de l'any 1994, és el director de la Fundació Casa del Tibet a Barcelona.