14 de octubre de 2019
10 de abril de 2008

Les despeses d'IB3 augmenten en 140.000 euros i Martorell atribueix els majors costos que el PP "va partir sense pagar"

L'Ens plantejarà al Govern el trasllat de la seva seu des del Polígon de Son Bugadelles al Parc Bit

PALMA DE MALLORCA, 10 d'abril (EUROPA PRESS)

El director general de la Radiotelevisió autonòmica, Antoni Martorell, ha afirmat avui que les despeses efectuats entre gener i febrer d'aquest any van augmentar en 139.131 euros respecte als mateixos mesos de l'any anterior, i va atribuir els majors costos que el PP "se'n va anar sense pagar" quan va deixar de gestionar IB3 amb el començament de la nova legislatura.

Així ho va manifestar durant la Comissió No Permanent de Control celebrada avui al Parlament, on va respondre així a les crítiques efectuades pel diputat popular Antoni Serra, qui va recriminar la "negativa" evolució pressupostària de l'Ens, que tal com va incidir "costa més i té menys audiència".

Segons va concretar Martorell, les despeses van augmentar en 668.000 euros a la televisió, en 167.000 a la ràdio i en 698.000 a l'Ens, sent la partida més notable la de producció, que ha passat de 17,9 milions d'euros el gener i febrer del 2007 a 8,6 milions aquest any, despeses derivades alhora de la compra dels drets de la Copa del Rei de futbol.

Pel que fa als ingressos de l'Ens en el primer trimestre del 2008 en relació amb el mateix període de l'any passat, el màxim responsable d'IB3 va informar que aquests són inferiors a 1.502.262 euros a causa que encara no s'han signat els patrocinis amb el Govern. En concret, la televisió ha obtingut uns ingressos de 1.464.900 euros, la ràdio de 29.427 i l'Ens de 7.887 euros.

Mentrestant, els ingressos per publicitat en el primer trimestre van ser de 39.000 euros a la ràdio i de 479.591 a la televisió, i alhora els ingressos de l'empresa privada van ser de 430.530 euros respecte els 572.858 dels dos primers mesos del 2007. Al mateix temps, el mercat publicitari local es va incrementar entre gener i febrer d'aquest any en un 30 per cent.

Segons va criticar Serra, les despeses d'IB3 estan arribant a quotes similars a les de la Universitat dels Illes Balears (UIB), i va lamentar que la gestió de l'Ens "va cap enrera". "No acceptarem que no ens deixin comparar amb anys anteriors", va agregar el diputat, després que Martorell l'advertís que "deixi de parlar del passat". "Tinc suficients arguments per criticar el passat però prefereixo mirar cap al futur", va puntualitzar el director general.

En relació amb el perfil de l'audiència, Martorell va assenyalar que aquesta correspon a un home més gran de 65 anys, de nivell social sota-mitjà i pertanyent a una població amb menys de 10.000 habitants, respecte la qual cosa Serra va criticar que "no conegui més en profunditat aquestes dades", pel que va considerar "penós tenir una direcció així", tal com va exposar als mitjans en declaracions posteriors a la Comissió.

TRASLLAT AL PARC BIT

D'altra banda, Martorell va confirmar la pretensió de l'ens públic de plantejar al Govern el trasllat de la seva seu des del Polígon de Son Bugadelles al Parc Bit tot i que va manifestar que aquest projecte, que reportarà "importants" avantatges a nivell geogràfic i d'infraestructures, es troba en una fase "molt inicial".

En aquest sentit, va assegurar ser conscient que les instal·lacions de l'Ens no es troben "en el millor lloc" a causa que la seu és "petita, estreta i insuficient", a més de presentar problemes tècnics i operatius per trobar-se fora de Palma, de les productores i dels "punts de decisió", el que deriva en una situació "crítica" per a la radiotelevisió.

Alhora, va lamentar la falta d'infraestructures adequades i de transport públic al polígon, pel que va considerar que el trasllat d'IB-3 al Parc Bit comportarà "nombrosos beneficis" arran de la seva proximitat a la UIB i a la ciutat així com per tractar-se d'un espai "modern" amb millors comunicacions, gràcies al pas del metro i d'altres tipus de transport públic.

INCREMENT DE L'AUDIÈNCIA

D'altra banda, el director general, en resposta a una pregunta formulada pel diputat popular Antoni Serra, va recalcar que des de l'Ens s'està treballant en diversos projectes dirigits a incrementar l'audiència de la ràdio i la televisió, "sense perjudicar" els productes propis realitzats a les illes. Així, va incidir en el necessitat d'estudiar nous programes i millorar els ja existents en horari de 'prime time'.

Així, entre d'altres iniciatives es preveu reforçar la producció de ficció pròpia, estrenar una sèrie sobre el vi i els cellers, a més del concurs 'Codi Genètic: ADN', i seguir adquirint els drets de pel·lícules i sèries internacionals procurant, tot i això, una participació més alta de professionals de les illes.

Tal com va recalcar Martorell, l'augment de l'audiència ha de basar-se a centrar l'actuació en programes d'entreteniment, la promoció de la llengua i el futbol de Primera Divisió per a la normalització del català, mentre que va puntualitzar que les misses, el cinema d'autor, els debats i el programa 'Parlament' s'emeten per tractar-se d'una televisió pública.