15 de noviembre de 2019
13 de gener de 2010

Les empreses turístiques de Balears esperen constatar en Fitur que aquest any serà "millor que 2009 però pitjor que 2008

PALMA DE MALLORCA, 13 Ene. (EUROPA PRESS) -

Les empreses turístiques de Balears acudiran la setmana que ve a la fira internacional de turisme de Madrid, Fitur, amb l'esperança de constatar alguna cosa que ja sospiten, que l'any 2010 serà "millor que 2009 però seguirà sent pitjor que 2008", ja que "es manté la incertesa" respecte al principal mercat emissor, el britànic, es coneix que l'espanyol oferirà pitjors resultats, i només l'alemany mostra símptomes de recuperació.

En general, l'actitud que acudiran els empresaris i professionals al primer gran saló de turisme de l'any, que es farà a Ifema a partir de dimecres que ve, 20 de gener, i fins al diumenge dia 24, és de "moderat realisme", segons va detallar en declaracions a Europa Press el gerent de la Federació Empresarial Hotelera de Mallorca (FEHM), Alfonso Meaurio, qui ha confirmat que "hi ha molta incertesa" al voltant a la reunió.

En paraules del portaveu de la patronal, "sembla que el mercat alemany es recupera un poc, però el britànic segueix afectat per un tipus de canvi euro-lliura molt desfavorable i, per part seva, l'espanyol està malament, amb uns quatre milions d'aturats que aquest any retallaran la seva despesa en vacances, amb la qual cosa, les expectatives no són bones", alguna cosa que ja s'ha confirmat en part a la fira World Travel Market de Londres, que s'ha fet al novembre .

I, després d'aquesta primera constatació, "esperem treure una conclusió en Fitur", en una edició de la fira en la qual no li va cabre cap dubte sobre que es mantindrà la tendència de les empreses hoteleres a suspendre la seva participació. Tot i que la retallada també es percebrà d'altres maneres, com és la reducció d'espai en els estands i, fins i tot la participació sense tenir taulell propi, així com una menor profusió de delegats i de 'marxandatge'.

Les empreses turístiques "intenten afinar cada vegada més l'efectivitat de la seva promoció", ha indicat Meaurio, qui ha considerat que en fires com Fitur la situació que s'està donant els últims anys és que "acudeixen molts polítics i delegacions d'administracions locals, perquè han pres molt pes els països i les regions, però les empreses privades estan retallant la seva participació" al mateix temps.

LA INCERTESA SEGUEIX

Per la seva banda, el president de l'Associació d'Agències de Viatges de Balears (Aviba), Pedro Iriondo --que ara també ho és del Foment del Turisme de Mallorca--, ha confirmat que assistirà a Fitur amb la impressió que "la incertesa està aquí, i 2010 no serà un bon any tampoc, perquè les reserves segueixen realitzant-se més tard que altres anys i no podem avaluar quina repercussió tindrà" aquesta circumstància sobre els resultats de la temporada.

El president de la patronal de venedors de viatges ha recordat que Fitur "és una reunió important i bastant interessant per a tot el sector", en què "intentem descobrir la situació de les vendes dels touroperadors" i, a més, les empreses i professionals aprofiten per reunir-se, intercanviar contactes i experiències. En aquest sentit, ha considerat que els agents de viatges "acudiran igual que cada any", com és costum.