26 de febrero de 2020
6 de abril de 2010

Les illes perdran nou milions d'euros de la UE per la "lentitud" del Govern espanyol a gestionar-los

PALMA DE MALLORCA, 6 Abr. (EUROPA PRESS) -

Balears perdrà nou milions d'euros de la Unió Europea (UE) per la "lentitud" del Govern espanyol a gestionar els 50 milions euros que li corresponien dels 194 milions d'euros assignats dins del marc d'aquest programa d'inversions, segons va exposar en declaracions a Europa Press el director general de Fons Europeus, Jaume Garau.

Així, mentre "la majoria d'autonomies hauran de tornar part dels fons" que se'ls van atorgar des de Brussel·les, Balears "hem aconseguit no haver de fer cap devolució" i, de fet, "hem aconseguit gastar un 103%" de la quantitat assignada, el que és degut a l'endeutament autonòmic per arribar a objectius com la construcció de diverses infraestructures i l'adquisició pública de finques per protegir-les.

Segons ha precisat el responsable d'aquest departament autonòmic dependent de la Conselleria d'Economia i Hisenda, aquestes dades s'han conegut ara perquè s'està tancant el resultat del període 2000-2006 de fons europeus, ja que aquests pressupostos s'assignen per períodes de set anys. Del total, 97 milions d'euros han estat aportats directament per la UE, mentre que la resta ho havien d'aportar les administracions autonòmiques i central.

Per a Garau, Balears "ha estat, juntament amb Navarra, l'autonomia que millor ha gastat els fons europeus". Un fet que, segons la seva opinió, s'enfosqueix per la circumstància que el Govern espanyol, "en lloc de gastar els 50 milions d'euros que li corresponien a les illes, només ha invertit 41 milions, per la qual cosa, hem perdut nou milions", va sentenciar. Una carència que només es "compensa perquè hem gastat més que no ens corresponia" des de la Comunitat Autònoma.

Respecte a l'ocupació que es li va donar als fons europeus entre els anys 2000 i 2006, Garau ha recordat que es van construir depuradores, i es van comprar propietats com Ses Fonts Ufanes (Campanet), que ara és una finca pública protegida, amb la qual cosa, ha destacat la importància mediambiental d'aquestes partides. Mentre que una altra part d'elles es van destinar a la inversió en innovació i investigació (R+D+I) en forma de beques i altres iniciatives.

Finalment, una tercera canalització dels fons europeus apunta a les ajudes atorgades per "internacionalitzar la producció de les petites i mitjanes empreses de les Balears", ha assenyalat el director general. La pèrdua de nou milions suposarà que la partida que assigni la UE per al període 2007-2013 es veurà minvada en uns tres o quatre milions, segons va estimar Garau.