Les mesures anunciades pel Govern després de la fallida de Thomas Cook, a debat aquest dimarts en el Parlament

Imatge de l'edifici del Parlament de Balears, Mallorca.
Imatge de l'edifici del Parlament de Balears, Mallorca. - PARLAMENT - Archivo
Publicado: domingo, 13 octubre 2019 15:04

   PALMA DE MALLORCA, 13 Oct. (EUROPA PRESS) -

   El Parlament debatr en el ple d'aquest dimarts les mesures anunciades pel Govern balear després de la fallida de Thomas Cook. En concret, seran el Partit Popular i El PI Proposta per els Illes els qui preguntin sobre aquesta qüestió a la presidenta del Govern, Francina Armengol.

   Concretament, el president i portaveu del PP en el Parlament, Biel Company, inquirir a Armengol sobre quines mesures ha consensuat el Govern per "palliar" la fallida de Thomas Cook. Mentre que, el president d'El PI, Jaume Font, interrogar a la presidenta sobre si el Govern "reconsiderar" algunes de les mesures preses.

   En aquest sentit, la formació que lidera Font ha tramitat una interpellació per la via d'urgncia en la qual demana la compareixena d'un membre del Govern per tractar les possibles conseqüncies en l'economia balear derivades de la fallida del turoperador.

   Si bé, Armengol respondr altres qüestions en el ple. D'una banda, a la presentada pel diputat del grup Mixt Josep Castells Baró, relativa al desenvolupament del Projecte de Llei dels Consells insulars; per un altre, a la del president, diputat i portaveu de Vox Balears, Jorge Campos Asensi, relativa a memria histrica; i a la del diputat de Ciudadanos Marc Pérez-Ribas Guerrero, relativa als provedors de l'administració.

ALTRES QÜESTIONS: INTERNALITZACIÓ D'IB3 I JORNADA LABORAL DOCENT

   En la propera sessió plenria en el Parlament s'abordaran a més altres qüestions mitjanant preguntes dirigides als consellers.

   La diputada d'El PI Catalina Pons preguntar a la consellera d'Administracions Públiques i Modernització, Isabel Castro, per la internalització dels serveis informatius d'IB3. Mentre que la diputada 'popular' Núria Riera interrogar al conseller d'Educació, Universitat i Investigació, Martí March, sobre els recursos destinats pel Govern al sistema de control horari de la jornada laboral dels professors.

MOCIÓ SOBRE TRANSPORT MARÍTIM

   En la segona part del ple, el Grup Mixt presentar una moció relativa a la política general del Govern en matria de transport marítim.

   El contingut de la iniciativa se centra en la "triple insularitat" que afecta a Formentera i al fet que "el transport marítim de passatgers i mercaderies que enllaa les illes d'Eivissa i Formentera és essencial per als seus habitants en tractar-se de l'única via d'entrada i sortida de la illa", segons el Grup Mixt.

   En aquest sentit, la moció presentada vol posar de manifest que "exceptuant els mesos de temporada alta" la cobertura horria per part de les navilieres "és insuficient per garantir les primeres sortides del matí entre Formentera i Eivissa així com les últimes de la nit en sentit contrari".

   Per aquest motiu, insten al Govern que treballi en l'aprovació de la Llei d'Ordenació del Transport Marítim de Balears i "es garanteixi la connectivitat entre les dues illes tot l'any, amb especial atenció a la primera sortida del matí de les 6.00 hores per al trajecte Formentera-Eivissa i una última volta a les 23.30 hores pel que fa al trajecte Eivissa-Formentera".

PNLS SOBRE CNCER DE MAMA I CONTROL D'EMISSIONS EN EL MEDITERRANI

   Finalment, en el Ple del dimarts es debatran dues Proposicions No de Llei sobre la detecció preco del cncer de mama, presentada pel PP, i una altra sobre establir un rea de Control d'Emissions a la Mediterrnia, presentada pel PSIB, Podem i MÉS per Mallorca.

   La Proposició No de Llei presentada pels 'populars' se centra d'una banda, a instar a la Conselleria de Salut i Consum a "publicar amb transparncia el grau de compliment del programa de Detecció preco de cncer de mama a Balears" i, per una altra, a elaborar "un pla de xoc" perqu es realitzi a les pacients d'entre 50 i 69 anys que no se'ls ha fet la prova abans de 2020, com estableix el programa autonmic de detecció preco de cncer de mama abans de 2020.

   Per la seva banda, la Proposició No de Llei dels socialistes, Podem i MÉS per Mallorca insta el Govern i al Govern espanyol a impulsar davant la Unió Europea "totes aquelles mesures necessries per reduir les emissions contaminants en el Mediterrani per part dels vaixells".

   En aquest sentit, reclamen a l'Executiu balear i estatal que impulsin davant l'Organització Marítima Internacional (OMI), "la creació d'una rea de Control d'emissions(ECA)".

   Finalment, demanen que "totes les mesures impulsades, ho siguin de manera coordinada en tot l'mbit del Mediterrani" per no afavorir així "la competncia deslleial".