28 de enero de 2021
12 de març de 2008

Les vendes de comerç al detall a Balears cauen un 1% el gener i l'ocupació es manté immòbil

PALMA DE MALLORCA, 12 de MJar. (EUROPA PRESS)

Les vendes del comerç al detall van registrar un descens interanual de l'1% el gener en termes constants, una caiguda inferior a la registrada a tot espanya (1,6%), mentre que l'ocupació en el sector minorista es va mantenir immòbil, davant de l'augment de l'1,6% de mitjana estatal, segons ha informat avui l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Les comunitats autònomes amb majors augments interanuals en termes constants van ser Castella-la Manxa (2%), Extremadura (1,2%), la Rioja (0,4%) i Navarra (0,3%), mentre que Cantàbria i Múrcia, totes dues amb una caiguda del 3%, van presentar les majors taxes negatives.

Pel que fa a l'ocupació, va presentar els majors augments interanuals Castella i Lleó (3,9%), la Rioja (3,1%) i Astúries (3%), mentre que Canàries, Galícia i El País Basc van registrar els menors increments en la seva taxa anual d'ocupació, amb un 0,4%.

En el conjunt del país, aquest és el segon mes consecutiu en què es registra una caiguda de les vendes minoristes, després de vint mesos seguits de pujades, ja que l'última vegada que aquestes van baixar va ser l'abril del 2006, quan van retrocedir un 3,3%.

Les vendes dels productes no alimentaris van disminuir un 2,4%, mentre que les d'alimentació no van registrar variació. Entre els productes no alimentaris, les vendes en el segment d'equip personal van créixer un 2,8%, les d'equip de la llar van caure un 5,8%, i les d'altres béns, un 1,6%.

LES GRANS CADENES, ÚNIC MODEL QUE PUJA LES SEVES VENDES.

La descomposició de l'índex general del sector minorista, que per primera vegada es publica segons les diferents formes de distribució comercial, posa de manifest que les grans cadenes són l'únic model de distribució que va presentar una taxa interanual positiva (4,9%) a preus constants.

Per contra, les restants fórmules comercials van registrar descensos en les seves vendes en gener respecte al mateix mes de l'any anterior. En les empreses [unilocalizadas] la taxa interanual va ser del -4,8%, en les petites cadenes del -1,8% i en les grans superfícies del -1,2%.

Concretament, les vendes dels productes d'alimentació en les grans superfícies, que reflecteix el comportament de les vendes en locals amb una superfície més gran de 2.500 metres quadrats, van créixer un 0,4%, mentre que les de no alimentaris van disminuir un 1,4%.