4 de agosto de 2020
29 de juliol de 2009

Les vendes del comerç minorista han baixat a Balears més del doble que la mitjana estatal, amb un 6,8% en sis mesos

Les grans superfícies van augmentar les seves vendes després de diversos mesos caient, tot i que van seguir destruint ocupació

PALMA DE MALLORCA/MADRID, 29 Jul. (EUROPA PRESS) -

Les vendes del comerç al detall han registrat una caiguda interanual a Balears del 6,8%, més del doble que la mitjana estatal per al mateix període, que s'ha situat en un descens del 3% en termes constants durant el mes de juny i del 4,3% si s'elimina l'efecte calendari.

A preus corrents, les vendes al detall han registrat en tot el país una contracció del 5,9% en el sisè mes de l'any, segons ha informat avui l'Institut Nacional d'Estadística (INE), que ha precisat que les vendes sense incloure les estacions de servei es van reduir un 1,5% en taxa interanual.

Les vendes del comerç minorista han baixat el juny per catorzè mes consecutiu, tot i que van mostrar caigudes bastant inferiors a les de mesos anteriors, i va arribar a fins i tot a arribar a contraccions de dos dígits.

Per la seva banda, l'ocupació en el sector del comerç minorista ha reculat un a les illes un 5,3%, també per sobre del 4,5% de la mitja espanyola, que, per part seva, el juny ha registrat una dècima menys que el maig, quan el personal ocupat en el sector ha baixat un 4,6%, marcant el seu pitjor registre des de 2005. La de juny ha estat l'onzena caiguda consecutiva que experimenta l'ocupació en el comerç minorista.

Les vendes dels productes alimentaris es van reduir un 1,2%, mentre que les de productes no alimentaris van disminuir un 1,8%. Entre aquests últims, ha destacat la caiguda de vendes en el segment d'equip de la llar, que s'ha apuntat un retrocés del 14,1%, així com la pujada en un 1,4% de les vendes d'Altres béns.

Les vendes a les estacions de servei, descomptant l'efecte preus, han registrat el juny un repunt del 2,5% respecte al mateix mes del 2008.

La descomposició de l'índex general del sector minorista segons les diferents formes de distribució comercial va mostrar el juny un comportament diferent. Així, mentre que les grans superfícies i les grans cadenes van incrementar les seves vendes en un 1,4% i un 4,8%, respectivament, les empreses unilocalitzades i les petites cadenes les van reduir en un 4,3% en els dos casos.

PUGEN LES VENDES EN LES GRANS SUPERFÍCIES.

L'índex general de grans superfícies, que reflecteix el comportament de les vendes en locals amb una superfície més gran de 2.500 metres quadrats, ha registrat un ascens interanual de l'1,4% en termes constants.

Aquest increment de les vendes de les grans superfícies, el primer que es produeix en cinc mesos, ha estat resultat de la pujada de les vendes en un 5,6% dels productes no alimentaris, front a la caiguda del 5,8% experimentada pels productes d'alimentació.

Les vendes del comerç minorista van disminuir el juny en 12 de les 17 comunitats autònomes. Els majors descensos van correspondre a Balears (-6,8%), Comunitat Valenciana (-6,5%) i Madrid (-6%). Per part seva, les vendes van pujar a Castella i Lleó (+5%), Astúries (+3,1%), Galícia (+1,6%), Aragó (+1,5%) i El País Basc (+0,6%).

L'OCUPACIÓ ES REDUEIX UN 4,5%.

Pel seu costat, l'ocupació en el sector del comerç minorista, tant assalariat com no assalariat, ha registrat el juny una taxa de variació interanual per a la totalitat del sector del -4,5%, xifra que va millorar una dècima respecte a la caiguda interanual de maig (-4,6%).

Tot i que algunes fórmules de distribució comercial van incrementar les seves vendes, totes van retallar llocs de treball durant el mes de juny, en especial les petites cadenes i les grans superfícies, que han registrat uns descensos d'ocupació del 7,4% i del 9,1%, respectivament. En les empreses unilocalitzades i les grans cadenes, l'ocupació ha reculat un 3% i un 2,4%, respectivament.

Per la seva banda, l'ocupació a les estacions de servei ha registrat una caiguda del 5% respecte a juny del 2008.

Per comunitats autònomes, l'ocupació en el comerç minorista va presentar també un descens generalitzat. Les majors disminucions de l'ocupació en el comerç minorista es van donar a les Canàries (-7%) i Múrcia (-6,1%).