18 de agosto de 2019
 • Sábado, 17 de Agosto
 • 15 de abril de 2009

  L'IPC puja un 0,2 % el març a Balears i la taxa interanual se situa també al 0,2 %

  PALMA DE MALLORCA, 15 Abr. (EUROPA PRESS) -

  L'índex de preus de consum (IPC) ha augmentat a Balears un 0,2 % durant el mes de març passat respecte al mes passat, i la taxa interanual s'ha situat també al 0,2 %, segons les dades fetes públiques avui per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), que assenyala que des de començament d'any els preus han baixat set dècimes a les illes.

  En el conjunt de l'Estat l'IPC va pujar dues dècimes el març respecte al mes passat, situant la taxa interanual per primera vegada en la seva història en valors negatius, en arribar al -0,1 %, fet que suposa un descens de vuit dècimes respecte al mateix mes del 2008.

  Alhora, en termes interanuals només tres comunitats (inclosa Balears) han registrat xifres positives el març en el comportament dels preus. Aquestes són Catalunya i El País Basc (+0,4%). Alhora, Ceuta-Melilla també han registrat augments a l'IPC interanual, de l'1,1% i 0,3%, respectivament.

  En concret a Balears, la rúbrica de vestit i calçat ha estat la que va experimentar la la pujada més forta el mes de març respecte al mes passat, del 2,2 %, si bé des de començament d'any (gener-març) aquest grup ha registrat un important descens, del -11,8 %. També van experimentar pujades respecte al mes de febrer els segments d'habitatge (1 %), parament (0,7 %), oci i cultura i altres (0,3 %).

  Per contra, l'IPC intermensual ha caigut a les illes en transports (-0,5 %), hotels, cafès i restaurants (-0,4 %), aliments i begudes no alcohòliques (-0,3 %) i medicina (-0,1 %). Per part seva, des de començament d'any van experimentar descensos els grups d'aliments i begudes no alcohòliques (-0,7 %) i oci i cultura (-0,8 %).

  En el conjunt nacional, des de 1961, any en el qual comença la sèrie històrica de l'IPC, mai s'ha experimentat una taxa interanual negativa de creixement dels preus.

  Així, el descens en vuit dècimes de l'IPC interanual el març es va deure sobretot a la caiguda dels preus en transport, la taxa anual dels quals s'ha reduït dos punts respecte a febrer, fins al 8,2%, com a conseqüència de la caiguda dels preus de carburants i lubricants davant de la pujada que van experimentar en igual mes del 2008. De fet, l'organisme estadístic destaca que la taxa anual d'aquesta parcel·la, del -22,4%, és la més baixa registrada fins avui.

  TAXA NEGATIVA INTERANUAL EN 11 COMUNITATS.

  Per Comunitats Autònomes, la inflació mensual es va comportar de manera diferent. Les pujades més elevades van correspondre a les ciutats autònomes de Melilla (+1,1%) i Ceuta (+1%), seguida de Navarra (+0,4%), i del País Basc, Andalusia, Canàries i Galícia, totes elles amb un repunt del 0,3%.

  A Extremadura, els preus van avançar un 0,2% en taxa mensual, mentre que a Múrcia, Aragó, Astúries, les dues Castelles, Catalunya i Comunitat Valenciana van créixer un 0,1%. Per contra, a Madrid, la Rioja i Cantàbria la inflació es va mantenir sense canvis respecte a febrer.

  En taxa interanual, la inflació ha baixat el març en onze comunitats autònomes. Així, a Castella-la Manxa, que en febrer va entrar en taxes negatives de creixement dels preus, sent la primera comunitat de la història a fer-ho, s'han sumat el març altres deu comunitats.

  Precisament, Castella-la Manxa ha estat la comunitat que va liderar el març les caigudes de preus interanuals, amb una taxa del -0,8%. Li va seguir Castella i Lleó (-0,6%), Galícia (-0,5%), Múrcia (-0,4%), Andalusia, Canàries, Cantàbria i Navarra (totes amb un -0,2%), i Astúries, Extremadura i la Rioja (-0,1% en els tres casos, coincidint amb la mitjana nacional).

  A Aragó, Comunitat Valenciana i Madrid, els preus es van mantenir estables respecte als d'un any abans, i només s'han registrat repunts a Ceuta (+1,1%), El País Basc i Catalunya (+0,4%), Melilla (+0,3%) i Balears (+0,2%).