29 de febrero de 2020
28 de febrer de 2008

El llibre 'Les cartes portolanes' de l'historiador Ramon Pujades recull els primers mapes del litoral europeu i Àfrica

PALMA DE MALLORCA, 28 de febrer (EUROPA PRESS)

El llibre 'Les cartes portolanes: la representació medieval d'una mar solcada', de l'historiador Ramon Pujades, recull els primers mapes del litoral europeu i del nord d'Àfrica realitzats a escala, que es plasmen en més de 330 imatges que engloben tota la producció anterior a l'any 1470.

L'obra va ser presentada avui al Palau March per l'autor de la mateixa, que va estar acompanyat pel conseller de Mobilitat i Ordenació del Territori, Biel Vicens i per la consellera de Patrimoni i Cultura del Consell de Mallorca, Joana Lüisa Mascaró, entre d'altres autoritats.

Així, l'autor del llibre ha treballat durant més de 12 anys per recollir tota la informació, explicant que aquesta obra se centra a l'estudi del problema dels orígens i l'evolució de la cartografia portolana o cartografia nàutica medieval.

Segons Pujades, són de tipus medieval els mapes que es van produir abans de 1470 i que van ser instrument d'expansió del comerç marítim internacional que s'ha produït a partir del segle XI, en paral·lel al "progressiu coneixement geogràfic" de la Mar Mediterrània, sent una de les últimes conseqüències del procés el dibuix i l'escripturació de les aigües d 'aquest mar.

L'escriptor va apuntar que així va aparèixer un nou tipus de mapa "incomparablement més realista i ric en toponímia" que tots els anteriors i que va ser la carta portulana. L'estudi, segons l'autor, realitza una repassada per la cronologia de l'expansió comercial itàlica i catalanoaragonesa, analitzant la pràctica totalitat de la producció conservada.

Després, el volum intenta determinar quals van ser els usuaris i quins usos feien de les cartes; des de com estaven realitzades fins a de quina manera s'organitzaven els tallers cartogràfics per cobrir la demanda existent.

Finalment, les últimes cinquanta pàgines del volum inclouen un apèndix toponímic, amb la transcripció de dues àrees "significatives" en totes les cartes estudiades, el que ha permès datar i situar geogràficament les nombroses peces anònimes.

Alhora, l'obra inclou una traducció a l'anglès, que es completa amb un DVD de 330 imatges d'alta resolució, corresponents a més de 70 cartes originals, deu còpies de finals del segle XV i més de 40 atles originals.

Ramon Pujades és doctor en Història per la Universitat de València i és un dels arxivadors facultatius de l'Arxiu de la Corona d'Aragó a Barcelona. L'obra ha estat coeditada per l'Institut d'Estudis Catalans, l'Institut Cartogràfic de Catalunya i l'Institut Europeu de la Mediterrània.