31 de marzo de 2020
17 de març de 2008

L'OCB denuncia l'"incompliment generalitzat" per part de l'Ib-Salut de la Llei de Normalització Lingüística

PALMA DE MALLORCA, 17 de març (EUROPA PRESS)

L'Obra Cultural Balear (OCB) va denunciar avui l'"incompliment generalitzat" per part de l'Ib-Salut de la Llei de Normalització Lingüística, tal com posen de manifest les nombroses queixes de ciutadans remeses a l'Oficina de Drets Lingüístics relacionades amb situacions en les quals el personal sanitari infringeix la normativa. Per abordar aquesta qüestió, l'OCB es reunirà demà amb el director general de l'Ib-Salut, Josep Pomar.

En un comunicat, l'OCB va detallar que les queixes fan referència a la incapacitat dels metges i infermeres per parlar el català, així com la contractació de personal sanitari i administratiu sense exigir cap coneixement de la llengua, o a la falta d'ús del català en la retolació interna dels centres. Altres motius són la inexistència del català en la major part de pàgines web dels hospitals i l'ús exclusiu del castellà en la documentació interna i en l'enviada als pacients.

L'OCB creu que durant aquests mesos ha quedat clar que el procés de normalització lingüística en l'àmbit sanitari no només "no avança, sinó que fins i tot recula". Així, l'exemple clar per a l'entitat és la "multiplicació" dels incidents de caràcter lingüístic entre metges i pacients provocada per la falta d'una política de foment del català en l'àmbit sanitari.

En aquest sentit, "a gota que, segons l'OCB, ha fet vessar el got ha estat l'anunci que en la pròxima convocatòria d'oposicions de l'IB-salut no es demanarà cap requisit de català ni al personal sanitari ni a l'administratiu, "fet manifestament il·legal i contrari als drets lingüístics", segons l 'entitat.

"La convocatòria preveu una baixada considerable del reconeixement del català com a mèrit respecte a convocatòries anteriors", ha afirmat l'OCB, que va informar que demà exigirà a Pomar una rectificació en la seva política lingüística i presentarà una sèrie de propostes per avançar cap a la normalitat lingüística en l'àmbit de la salut pública, en compliment de les lleis que reconeixen l'oficialitat de la llengua catalana a Balears.