13 de diciembre de 2019
 • Jueves, 12 de Diciembre
 • 25 de maig de 2010

  Manera diu que no hi ha "res en ferm" sobre la fiscalitat de les classes altes perquè la prioritat és retallar despeses

  PALMA DE MALLORCA, 25 May. (EUROPA PRESS) -

  El conseller d'Economia i Hisenda, Carles Manera, ha admès avui que no hi ha "res en ferm" sobre la possibilitat que s'està preveient d'augmentar el tram autonòmic de l'IRPF a les rendes més altes de les Balears, ja que, segons ha subratllat, ara mateix, la prioritat del Govern no és incrementar els ingressos, sinó retallar les despeses al sector públic "racionalitzant el capítol de personal i bloquejant i endarrerint les inversions no compromeses".

  Als passadissos del Parlament, Manera ha recordat que, en el cas que s'augmentés el tram autonòmic de l'IRPF per a les rendes més altes, aquesta mesura no es podria aplicar fins al 2011 perquè la campanya de la renda ja està en marxa, mentre que, d'altra banda, ha indicat que l'executiu està "pensant" en la possibilitat d'implantar un impost ecològic semblant al qual existeix en altres Comunitats Autònomes, però que "en cap cas seria una ecotaxa".

  El conseller ha insistit que el que estan reclamant el Banc Europeu i la unió monetària són "accions sobre la despesa i no sobre els ingressos", si bé va recalcar que Balears té garantides inversions de 700 milions d'euros, que ja estan en tràmits administratius i, en alguns casos, en fase d'adjudicació i licitació. "Les inversions no es paralitzaran en aquesta Comunitat", va sentenciar.

  Manera ha indicat que la racionalització del capítol de personal i el retard de les inversions no compromeses ha d'afectar a totes les empreses públiques de les Balears, inclosa IB3, si bé ha recordat que Balears "ja ha fet un esforç important d'austeritat sobre aquesta qüestió, després de disminuir en un 6% els Pressupostos de la Comunitat per al 2010, alguna cosa que no havia passat mai".

  "Si cal fer un sobresforç, aquest serà menor que el que hauran de fer altres Comunitats Autònomes que no han pressupostat de manera tan restrictiva com nosaltres", ha afirmat el conseller d'Economia i Hisenda, qui ha dit que malgrat les retallades, manté el creixement negatiu de -0,9% de l'economia balear per a aquest any, si bé "no és un dogma de fe, pel que no és una dada inamovible".

  En aquesta línia, ha dit que aquesta previsió, prevista en el primer informe de conjuntura del 2010, era "molt conservadora", davant de les previsions d'altres organismes, com les Cambres de Comerç, que són "més optimistes". Manera ha afirmat que estarà content d'haver-se equivocat, en el cas que hagi de canviar la previsió de creixement, sempre que se situï per sobre del -0,9%.