13 de diciembre de 2019
13 de gener de 2010

Més de 1.500 treballadors es van veure afectats per ERO a Balears durant 2009

Les illes es troben a la cua d'expedients de regulació d'ocupació activats amb de 130 casos l'any passat, fet que suposa un repunt del 40%

PALMA DE MALLORCA, 13 Ene. (EUROPA PRESS) -

Un total de 1.524 treballadors de les Balears es van veure afectats el 2009 pels 130 expedients de regulació d'ocupació (ERO) que es van presentar des de les empreses, que van créixer un 40 % respecte a l'any passat, quan s'han produït un total de 78. Unes xifres que, tot i que significatives, mantenen a l'arxipèlag a la cua del rànquing de Comunitats Autònomes, només superades per Ceuta-Melilla.

Tot i això, "el que més hi ha hagut han estat acomiadaments per causes objectives, tant individuals com plurals", ha precisat en declaracions a Europa Press la secretària d'Acció Sindical de CCOO, Carmen Díaz de la Jara, qui ha remarcat que la destrucció d'ocupació a les illes "s'ha sustentat" sobretot en aquestes fórmules des del començament de la crisi econòmica i l'explosió de la bombolla immobiliària.

Tot i que durant l'any passat els ERO "es van incrementar substancialment", Balears s'ha vist excedida àmpliament per Catalunya, que, amb 3.307 expedients activats --amb més de 120.00 treballadors afectats-- és la més afectada, seguida del País Basc (2.249), Comunitat Valenciana (2.920) i Aragó (1.011). I, Fins i tot, per aquelles que no van destacar, com Extremadura (142), La de La Rioja (178) i les Illes Canàries (197).

De fet, només ha estat superada per les dues ciutats autònomes, que, amb vuit ERO cadascuna, figuren al final de la taula, segons dades del Ministeri de Treball en els quals es va basar CCOO per fer un estudi intern. Unes xifres que, per a la sindicalista no representen amb exactitud la situació del mercat laboral balear, ja que la situació respecte als expedients de regulació d'ocupació "és enganyosa", ha assegurat.

Per a Díaz de la Jara, la desaparició de llocs de treball s'ha vingut produint sobretot, en el cas de les Balears, mitjançant "acomiadaments individuals i plurals, a més de a través de mobilitzacions geogràfiques, que també s'han donat". Una situació que "va a remetre" aquest any, perquè en CCOO "pensem que aquesta escalada no pot continuar", tot i que "encara ens queden uns mesos dolents, fins al març, però pensem que el pitjor ha passat", ha dit.

Per sectors d'activitat, els més afectats pels ERO han estat fins ara l'Industrial i la Construcció, així com en menys grau, els Serveis. Però, més hi hagi d'aquesta fórmula, també "cal valorar les modificacions de contractes realitzades en algunes empreses, que han convertit a treballadors fixos en fixos discontinus", ha assenyalat la secretària d'Acció Sindical, en relació amb una situació que afecta més a l'Hostaleria.

FIXOS PASSEN A SER DISCONTINUS

De fet, entre els mesos d'abril i setembre de l'any passat "vam veure un augment important d'aquesta modalitat de contractació" laboral, sobretot en aquest segment del sector turístic. Una indústria que tampoc va trobar un bon any en 2009, i que, previsiblement, en 2010 "es comportarà millor", amb una major afluència de visitants des dels principals mercats emissors i millorarà la contractació de places hoteleres.

Cal assenyalar que la situació que s'ha generat amb la destrucció d'ocupació des del començament de la crisi --ja sigui mitjançant ERO o altres mètodes-- ha provocat al seu torn la paralització de la negociació col·lectiva i, a més, "els empresaris moltes vegades s'han negat a fer els increments ja pactats", mentre que "gairebé totes les demandes plantejades pel sindicat han estat favorables", ha assegurat.

Tot i això, Carmen Díaz de la Jara no va dubtar a afirmar que la valoració que realitza CCOO de la situació actual del mercat laboral és "absolutament negativa" i la seva esperança se centra ara que es desbloquegi la negociació col·lectiva, de manera que "es puguin arribar a alguns convenis", com és el cas del qual afecta al sector del metall, que espera que s'acabi de negociar al llarg dels pròxims mesos.