12 de noviembre de 2019
 • Lunes, 11 de Noviembre
 • 29 de juliol de 2009

  Mes de 5.500 estudiants van sol·licitar matricular-se en els cicles d'FP per al curs 2009-2010, un 29% més

  PALMA DE MALLORCA, 29 Jul. (EUROPA PRESS) -

  Un total de 5.543 persones han sol·licitat matricular-se durant el mes de juliol en els cicles de Formació Professional que ofereix la Conselleria d'Educació i Cultura per al curs 2009-2010, una xifra que suposa un increment del 29% en relació amb les mateixes dates de l'any passat, el que demostra la notable acollida que té aquesta formació no universitària entre els estudiants de l'arxipèlag.

  Així ho van anunciar avui en roda de premsa la consellera d'Educació i Cultura, Bàrbara Galmés, i el director general de Formació Professional i Aprenentatge Permanent, Miquel Mestre. En aquest sentit, Galmés ha destacat que l'augment de les matriculacions "ha superat les expectatives d'increment" realitzades des de la Conselleria, que estimaven un augment del 10% a finals del curs passat.

  Així, Galmés ha explicat que, per illes, hi ha hagut un total de 4.763 demandes a Mallorca, 420 a Menorca, 354 a Eivissa i 6 a Formentera. Tot i això, la consellera ha afegit que tot i que les xifres són provisionals, i a l'espera que finalitzi el procés de matriculació el setembre, hi ha hagut especialitats on la demanda ha superat l'oferta i hi ha 1.539 persones en llista d'espera.

  Mestre, per part seva, ha apuntat que en els cicles on hi ha més demanda que oferta són les famílies de Sanitat, amb 777 persones en llista d'espera, Serveis Socioculturals i a la Comunitat amb 190 persones sense plaça reservada i Activitats Fiscioesportives amb 150 persones en espera. En menys grau, Transport i Manteniment de vehicles amb 88 persones en llista, Informàtica i Comunicacions amb 78 persones i Comerç i Màrqueting amb 60 persones sense plaça reservada.

  El director general de Formació Professional i Aprenentatge Permanent ha destacat que també s'ha registrat un augment del volum de sol·licituds per als Programes de Qualificació Professional Inicial (PQPI), destinats a joves que no han acabat l'Ensenyament Secundari Obligatori (ESO) però que volen especialitzar-se en alguna àrea de treball com l'electrònica o la mecànica. Concretament, ha explicat Mestre, s'han realitzat 1.636 demandes de matriculació de les quals s'han admès 1.087 i 539 resten en llista d'espera.

  Respecte a aquest increment significatiu de les matriculacions en els programes de formació professional, Galmés va recalcar que "aquest volum de sol·licituds posa de manifest els esforços de la Conselleria per promocionar aquests estudis" i ha remarcat que "la Formació Professional s'ha convertit en una opció molt atractiva per als joves i per a les persones que desitgen una major especialització en el seu sector de treball".

  Galmés ha manifestat que aquestes dades poden estar influenciades per l'actual conjuntura econòmica, ja que "pot haver fet reflexionar a joves i adults en la importància que té la formació per tenir més possibilitats de trobar treball o millorar en què ja tenen". La consellera ha remarcat que en aquest nou model econòmic "l'educació es convertirà en un pilar i el capital humà en el motor de canvi".

  NOVETATS PER AL CURS 2009-2010

  Les novetats per a l'any vinent acadèmic, va avançar Mestre, són sobretot la implantació de la modalitat a distància i l'ampliació de l'oferta dels programes de Formació Professional.

  Mestre ha explicat que per primera vegada la Conselleria ofereix la possibilitat de cursar alguns cicles a distància gràcies al conveni amb l''Institut Obert de Catalunya, adscrit al Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya.

  Els cicles formatius que s'ofereixen dins d'aquesta modalitat són els graus mitjans de Gestió Administrativa, Equip i Instal·lacions Electrotècniques, Equips Electrònics de Consum, Atenció Sociosanitària i Explotació de Sistemes Informàtics. Els graus superiors a distància que es podran cursar a partir del pròxim curs seran Secretariat, Administració i Finances, Gestió Comercial i Màrqueting, Educació Infantil, Prevenció de Riscos Professionals, Administració de Sistemes Informàtics i Desenvolupament d'Aplicacions Informàtiques.

  Amb aquesta oferta, ha assegurat la consellera, es donarà resposta a les necessitats d'aquelles persones que volen estudiar però que per motius familiars o professionals no disposen de temps per assistir a classe.

  Una altra de les novetats per al curs 2009-2010 és la implantació de l'agrupament modular d'Emergències Sanitàries, que serà impartit en diferents centres de la geografia balear, així com el cicle formatiu de Manteniment Ferroviari, que s'impartirà a l'IES Politècnic de la capital balear.

  Per finalitzar, Mestre ha recordat que els programes PQPI ofereixen la possibilitat als alumnes de cursar simultàniament l'ensenyament en Educació Secundària Obligatòria amb la finalitat d'obtenir el graduat escolar en acabar la seva formació.

  Alhora, ha remarcat que hi ha un total de 510 alumnes que estan cursant el segon any del PQPI i obtindran el graduat escolar. "Aquesta possibilitat pretén reduir les xifres d'abandonament i fracàs escolar, ja que, canalitza un altre cop a alumnes que van abandonar l'ensenyament abans de titular-se", ha postil·lat.