23 de enero de 2020
 • Miércoles, 22 de Enero
 • 17 de març de 2010

  La Mesa del Parlament aprova que PSIB cedeixi un diputat a UM en cada Comissió i Diéguez amenaça amb una denúncia penal

  Diéguez sosté que va en contra del Reglament i dels dos informes jurídics i [Fiol] defensa el compliment de la Llei

  PALMA DE MALLORCA, 17 Mar. (EUROPA PRESS) -

  La Mesa del Parlament ha aprovat avui, amb els vots dels dos membres del PP (Pere Rotger i Pere Palau) i de la representant d'UM (Isabel Alemany) i el rebuig del PSIB (Aina Rado) i Bloc (Eduard Riudavets) que els socialistes perdin un dels seus sis diputats en cada Comissió de la Cambra perquè sigui ocupat per un d'UM.

  Tot i això, aquesta votació no té caràcter vinculant, tenint en compte que no estava a l'ordre del dia, de manera que encara s'ha d'escoltar l'opinió que la Junta de Portaveus donarà la setmana que ve, respecte a la proposta dels populars perquè, després, la Taula la torni a sotmetre a votació.

  Malgrat això, el portaveu socialista al Parlament, Antoni Diéguez, ja va amenaçar amb presentar una denúncia davant del jutjat penal contra el PP i UM, en el cas que, finalment, aprovin de manera definitiva a la Mesa de la Càmera l'esmentada proposta per modificar la representació dels grups en les Comissions.

  Després de la reunió de la Junta de Portaveus, Diéguez ha criticat que si es decideix que el seu grup perdi un diputat en cada Comissió, suposaria un delicte de "prevaricació administrativa" per part d'aquells grups que recolzessin la proposta del PP, tenint en compte que aniria "en contra del Reglament del Parlament i dels dos informes jurídics presentats fa dues setmanes a la Junta de Portaveus pel lletrat de la Cambra".

  En aquesta línia, va detallar que els dos informes revelen que en la situació actual, els grups només poden modificar la seva representació en les Comissions a través d'un acord unànime, ja que no ha existit un canvi en la composició dels grups, tot i la ruptura del pacte de Govern, després de l'expulsió el passat 5 de febrer dels càrrecs executius d'UM de l'executiu balear.

  "El president del PP, José Ramón Bauzá, ha dit que no anava a fer segons quines aliances amb UM, almenys, no per fer tripijocs", ha recordat Diéguez, qui ha considerat que "ja té el primer a sobre de la taula", referint-se al suport dels 'uemites' a la proposta dels populars per modificar la representació dels grups en les Comissions.

  Molt contrària és la posició del portaveu popular, Francesc Fiol, qui va replicar a Diéguez que això "no és cap martingala", ja que com fa d'únic la Mesa del Parlament és "adoptar acords sotmesos al principi de legalitat i amb l'assessorament jurídic".

  EL PP "SOMRIU" DAVANT DE L'AMENAÇA DE DENUNCIA

  D'aquesta manera, va suposar que si l'acord adoptat aquest matí per la Taula hagués estat il·legal, "el lletrat de la Cambra ho hagués advertit". Per aquest motiu, ha afirmat que al PP "no li dóna cap por" les amenaces del portaveu socialista de denunciar als membres del seu grup i als d'UM a la Taula, sinó que "ens fan somriure, perquè no té cap possibilitat de prosperar".

  A més, Fiol va recalcar que els dos citats informes del lletrat "no són contradictoris" amb l'acord de la Taula, ja que "deien que era perfectament possible que aquest òrgan reorganitzés les Comissions d'acord amb les proporcions de les majories que hi ha al Parlament, alguna cosa que és coherent amb l'article 39 del Reglament".

  Concretament, un primer informe assenyala que sí es poden portar a terme canvis en les Comissions, si bé precisa que ha d'estar justificat per algun fet, com podria ser que s'haguessin modificat els grups parlamentaris.

  En aquest sentit, un segon informe recorda la resolució de la presidència aprovada amb la unanimitat de tots els grups perquè es tingués en compte la correlació de forces en les Comissions, després que l'ex-parlamentari Bartomeu Vicens passés al Grup Mixt, després de la seva expulsió d'UM, formació que també va passar a pertànyer al Grup Mixt.

  Precisament, des d'aleshores, el Grup Mixt té dos representants en totes les Comissions (un permanent d'AIPF i un altre que es reparteix entre el parlamentari d'UM Josep Melià i les dues diputades d'Eivissa pel Canvi, Esperança Marí i Marián Suárez, de manera que aquests tres s'alternen en cada Comissió). A més, les Comissions estan formades per set diputats del PP, sis del PSIB i dos del Bloc.