18 de octubre de 2019
9 de juliol de 2008

Microsoft impulsa dues iniciatives per evitar l'addicció dels joves a internet i facilitar el control dels pares

PALMA DE MALLORCA, 9 Jul. (EUROPA PRESS) -

L'empresa informàtica Microsoft, en col·laboració amb l'Associació Espanyola de Pediatria, ha llançat al mercat dos programes dirigits a evitar l'addicció dels joves a internet, que a Balears s'estima entorn dels 14 anys, i que possibiliten que els pares puguin controlar el temps que els seus fills estan connectats tant a la xarxa com l'ordinador.

En declaracions a Europa Press, fonts de la companyia van assenyalar que la pretensió d'aquestes iniciatives és disminuir els alts índexs d'addicció existents actualment entorn d'internet i que en alguns casos arriben a provocar trastorns de conducta i fracàs escolar, tal com va manifestar la psicòloga de la Clínica Capistrano, Marta Cittadini.

Un dels programes llocs en marxa és el de 'control parental' que, integrat en Windows Vista, està dissenyat per tranquil·litzar als pares i aconseguir que se sentin segurs de la seva capacitat per controlar el que fan els seus fills a l'equip. Així, els progenitors poden restringir l'ús de l'ordinador a un horari específic, per limitar el temps d'ocupació i que qualsevol utilitat que estiguin utilitzant es tanqui automàticament en acabar el temps designat.

Per la seva banda, l'altre dels programes llançats és el Family Safety per a la protecció infantil, des de fa mesos en funcionament, que es pot descarregar de manera gratuïta per internet i utilitza filtres per a pàgines web insegures i msn, de manera que determinats portals disposin d'una permissibilitat diferent d'acord amb una franja d'edat. En concret, Espanya és un dels països que més utilitza aquest 'sofware' de protecció.

Segons va assenyalar, per part seva, Marta Cittadini, l'addicció a internet pot provocar que els adolescents estiguin pendents d'aquest tipus d'entreteniment durant moltes hores al dia i necessitin un tractament mèdic que arriba a allargar-se durant un mínim d'un any. Tal com va exposar, la xarxa "serveix per tot, des de la gratificació sexual, la comunicació entre persones, l'aposta i també el coneixement".

LA IMPORTÀNCIA DE L'ANONIMAT

"El que resulta evident és que tot sembla intervingut per un instrument tecnològic on l'anonimat juga un paper fonamental a l'hora de reduir la censura", va agregar l'especialista clínica, qui va apuntar que, en el cas dels jocs de rol, molts joves de 14 anys accedeixen a ells, seleccionant personatges a través dels quals viuen experiències en la realitat virtual que "poden resultar compensatòries de carències en la seva vida familiar, relacional o acadèmica".

D'acord amb un estudi elaborat per la Clínica Capistrano, les pàgines més visitades per les adolescents són les de xat, i alhora superen als homes en entreteniment en general. Aquests prefereixen els webs de notícies i xat i superen àmpliament a les dones en entrades en pàgines per a adults, jocs en línia i esports.