21 de febrero de 2020
11 de febrer de 2010

El Ministeri d'Habitatge finançarà la meitat dels 10 milions d'euros que costarà la reforma de La Misericòrdia

PALMA DE MALLORCA, 11 Feb. (EUROPA PRESS) -

El Ministeri d'Habitatge finançarà la meitat dels 10,2 milions d'euros que costarà la segona fase de la rehabilitació de l'edifici de La Misericòrdia, a Palma, mitjançant la qual es reformaran 8.000 dels 14.634 metres quadrats d'aquest immoble, concretament, l'edifici de l'antic hospital de nit; el pati de dones i l'antic dipòsit de l'Arxiu General.

Així ho van acordar avui la ministra d'Habitatge, Beatriz Corredor, i la presidenta del Consell de Mallorca, Francina Armengol, els qui van signar un protocol de col·laboració, a través del qual les dues entitats destinaran cadascuna 5,1 milions d'euros per a l'ampliació de l'edifici de La Misericòrdia, que es portarà a terme en un termini de 30 mesos.

Concretament, es rehabilitarà la zona de l'antic hospital de nit, format per planta baixa i tres pisos, en el seu recorregut pel carrer Misericòrdia, el carrer Bisbe Campins i que continua paral·lel a Via Roma. A més, es projecta la construcció d'una passarel·la a l'interior del pati de dones que ho comunica amb el pati d'homes, i es rehabilitaran les façanes interiors del pati de dones.

Respecte al pati d'homes, es rehabilitarà el paviment i l'accés a aquest, de manera que amb totes aquestes actuacions es comunicaran els dos grans edificis facilitant la circulació entre els dos.

D'altra banda, el projecte preveu la rehabilitació de les façanes de l'antic Arxiu General i la façana de Via Roma, si bé aquesta última de manera parcial. Alhora, es treballarà en la consolidació de l'estructura de l'edifici i en la seva protecció amb una nova coberta.

La reforma integral pretén donar prioritat al respecte dels elements originals que caracteritzen l'edifici i a les seves diferents èpoques de construcció, mentre que també s'actualitzaran les instal·lacions per adequar-se a les noves tecnologies i es preveu l'accessibilitat a la totalitat de l'edifici.

El protocol de col·laboració entre el Ministeri d'Habitatge i el Consell de Mallorca preveu la constitució d'una Comissió d'enllaç per al seguiment de l'aplicació de l'acord i que determinarà l'estudi i les actuacions necessàries i que estarà integrada per dos representants de cadascuna de les administracions que intervenen, mentre que serà presidida per un representant del Ministeri.

CATALOGAT COM BÉ D'INTERÈS CULTURAL

L'edifici de La Misericòrdia està catalogat com Bé d'Interès Cultural (BIC), construcció del qual s'atribueix gran part a l'arquitecte Joan Sureda Ripoll. El Pla Director de la Misericòrdia de l'any 1998 és el document que desenvolupa les cinc fases de recuperació d'aquest edifici i en 2003 van acabar les obres corresponents a la primera fase de la reforma i rehabilitació integral.

Després de la firma del protocol, Corredor ha destacat que la rehabilitació del patrimoni històric de La Misericòrdia permetrà "conservar la memòria col·lectiva d'un poble i que mallorquins i palmesans la puguin gaudir també en el futur".

Per la seva banda, Armengol ha subratllat que la reforma d'aquest edifici és un "pas més" cap a un nou model econòmic que la institució insular impulsa a Mallorca i ha remarcat que en moments de dificultats econòmiques, com els actuals, el Consell aposta per la "revaloració del nostre patrimoni i del nostre paisatge, donant compliment, a més, al compromís d'invertir en obra pública".