26 de octubre de 2020
4 de juny de 2019

Mor el doctor Antoni Roig Muntaner, un dels impulsors de la UIB

Mor el doctor Antoni Roig Muntaner, un dels impulsors de la UIB
UIB

PALMA DE MALLORCA, 4 Jun. (EUROPA PRESS) -

L'Universitat de les Illes Balears (UIB) ha informat aquest dimarts de la defunció del doctor Antoni Roig i Muntaner, un dels impulsors del campus universitari que va ser president de la comissió gestora de la UIB, el Consell de Direcció de la qual ha decretat tres dies de dol oficial.

Per la seva banda, la presidenta del Govern en funcions, Francina Armengol, ha expressat aquest dilluns les seves condolences a familiars, amics i a la comunitat acadmica de la UIB i s'ha referit a Roig com un "referent" de la investigació en química i física.

"Vull expressar les meves condolences a familiars, amics i a tota la comunitat acadmica de la UIB per la mort del Dr. Antoni Roig Muntaner. Un dels impulsors de la UIB i un referent de la docncia i la investigació en els mbits de la química i la física. DEP", ha assenyalat Armengol a través del seu compte de Twitter.

TRES DIES DE DOL A LA UIB

La UIB ha recordat que Roig va ser president de la comissió gestora de la universitat des de juny de 1978 fins mar de 1981, crrec des del qual va impulsar la fundació de la UIB. La seva tasca va ser reconeguda amb el nomenament com a Rector Honorari de la universitat al mar de 1982 i amb l'entrega de la Medalla d'Or de la UIB al febrer de 2003. Des de l'any 2001, Roig era professor emrit de la UIB.

A més, el Consell de Direcció de la universitat ha declarat tres dies de dol oficial per la mort d'Antoni Roig, pel que se suspenen els actes protocollaris lúdics de la universitat i, en aquells que no es puguin suspendre, es realitzar un minut de silenci. L'universitat també ha posat a la disposició de la ciutadania un llibre de condolences en format digital.

TRAJECTRIA "EXEMPLAR"

Antoni Roig i Muntaner es va doctorar en Cincies Químiques a la Universitat Complutense de Madrid (1958), on va ser professor en dues etapes (1956.58 i 1961-67) separades per estadas internacionals a la Universitat de Duke i en el prestigiós Massachussetts Institute of Technology (MIT), en la qual va establir les bases de la teoria Lifson-Roig per a l'establiment de les macromolcules.

En 1962, Roig va ingressar com a investigador en l'Institut de Química Física Rocasolano, del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC). El 1972 va tornar a Palma per fer-se crrec de la recentment creada Facultat de Cincies i, a partir de 1973, va ser el responsable de les facultats i escoles universitries de Mallorca, impulsant la fundació de la UIB.

Des de la UIB han assenyalat que Roig també ha ocupat els crrecs de director general de Política Científica del Ministeri d'Educació i d'Universitats i Recerca durant el govern de Leopoldo Calvo-Sotelo, tinent de batlia d'Urbanisme de l'Ajuntament de Palma (1987-1991), director del Departament de Química de la UIB (1995-1999) i secretari general del Pla balear d'Investigació i Desenvolupament Tecnolgic del Govern. El 2002, Roig va rebre el premi Ramon Llull de la Comunitat Autnoma de Balears.