19 de octubre de 2019
 • Viernes, 18 de Octubre
 • 9 de desembre de 2009

  Nicolau afirma que la contractació de Martín ha estat "normal" i va continuar els tràmits "ordinaris"

  L'exdirector insular afirma desconèixer si Martín havia proporcionat factures falses a Vicens o si era el seu amic

  PALMA DE MALLORCA, 9 Dic. (EUROPA PRESS) -

  L'exdirector insular de Territori del Consell de Mallorca, Damià Nicolau, ha assegurat avui que la contractació de Tomás Martín, assessor fiscal de Metalumba -propietat de l'ex conseller de Territori Bartomeu Vicens- ha estat "normal" i va continuar els tràmits "ordinaris" i propis de qualsevol altre contracte menor, i alhora ha assenyalat que ha estat Vicens qui va decidir que l'adjudicació es portés a terme mitjançant aquest procediment, sense necessitat de convocar concurs públic perquè concorreguessin altres ofertes.

  Durant la seva compareixença davant del tribunal de la Sala civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia de les Balears (TSJIB) en el marc del judici per una peça separada del cas Son Oms, Nicolau ha defensat que a començament de 2007, quan Vicens el va instar que justifiqués la necessitat de l'informe mitjançant els dictàmens necessaris, ha considerat "oportú" encarregar l'estudi com contracte menor, incidint que "va sorgir aquesta idea i jo la compartia". En qualsevol cas, va negar conèixer si Martí l'havia proporcionat factures falses o si era el seu amic.

  "El que sabia del comptable era a través de Vicens ja que mai he parlat amb Martín", ha manifestat l'acusat a preguntes del fiscal anticorrupció Juan Carrau, malgrat que quan es va portar a terme una reunió en la qual l'ex conseller va proposar el nom de l'assessor fiscal, "a mi em va semblar bé".

  Nicolau ha recordat que va elaborar un informe que justificava la necessitat de contractar a l'assessor a falta de mitjans materials, ja que en Territori havia tres Direccions Generals amb cinc arquitectes superiors i tres arquitectes tècnics "i així i tot havia bastant saturació", pel que va avalar l'adjudicació de l'estudi sobre el terra a Tomás Martín.

  Una vegada fet l'informe, ha manifestat que ho va llegir "en diagonal i no ho he tornat a llegir", perquè ha manifestat no saber si algun altre tècnic ho va supervisar.

  L'acusat, per a qui la Fiscalia demana una pena de 3 anys i 2 mesos de presó per sengles delictes de malversació de cabals públics i prevaricació administrativa, ja va negar el passat 26 de maig, en la seva declaració davant del jutge que instrueix el cas Son Oms al TSJIB, Antoni Capó, que existeixi cap relació entre el procés de requalificació del polígon palmesà i la realització de l'informe sobre el valor del terra a Mallorca i que, segons ha manifestat, ha estat adjudicat al gestor Tomás Martín, "la persona que millor ho podia fer".

  Suposadament, l'adjudicació de l'estudi hauria servit per recompensar al comptable, que va elaborar factures falses per 295.000 euros per maquillar les comissions obtingudes per la requalificació de Son Oms.

  Les investigacions apunten que Vicens va crear una societat, Metalumba, el setembre de 2002, sent número dos de UM, mitjançant la que va cobrar 700.000 euros procedents del 15% de comissions obtingudes arran de la requalificació del polígon, aprovada pel Consell de Mallorca en 1999.

  Alhora, ha assegurat després d'aquella declaració no guardar ell mateix cap relació amb el procés de requalificació, pel que s'investiguen delictes d'abast milionari derivats d'una presumpta trama polític-empresarial, ja que en el moment en què es va portar a terme, en 1999, "tenia 21 anys, estudiava i no estava posat en política".