23 de septiembre de 2020
14 de gener de 2009

'La Paca' afirma que va pagar 600.000 euros a Pepote i que els diners robats foren 8.000 euros

Assegura que 'Pepote' li va dir que "si els paraguaians ratificaven la denúncia, em caurien 20 anys de presó"

PALMA DE MALLORCA, 14 de gener (EUROPA PRESS)

La principal acusada en el judici pel cas Son Banya i presumpta matriarca del principal clan de narcotraficants del poblat, Francisca Cortés 'La Paca', ha desmentit avui que a començaments de 2006 fossin robats 7 milions d'euros que hagués amagat en un forat de Son Banya procedents de la venda d'estupefaents, sinó que en realitat foren sostrets 8.000 euros que es trobaven en una furgoneta del seu germà Isidro, 'El Moreno'.

'La Paca ha assegurat també que va pagar 600.000 euros a l'ex inspector d'Atracaments de la policia, José Gómez, perquè el clan fos exculpat dels fets que van succeir a la sostracció.

Així ho ha explicat avui al començament de les seves declaracions en la vista, que se celebra des de dilluns passat a la sala de la Secció Primera de l'Audiència Provincial malgrat que el tribunal jutjador és de la Secció Segona, on va manifestar que els 8.000 euros estaven guardats per comprar uns bitllets per a ella i els seus familiars, a fi de viatjar fins a Barcelona i traslladar a un dels seus germans, "malalt del coll". Tot i això, ha afirmat que no es trobava al lloc on s'ha produït el furt ja que en aquell moment "estava cuidant a la meva sogra, que es trobava molt malament".

Tal com va relatar davant del tribunal, presidit pel jutge Eduardo Calderón, el fiscal Adrián Salazar i els advocats, quan va tornar a casa seva es va trobar a "dos o tres persones" que estaven allà i que li van dir que havien obert la furgoneta del seu germà i havien tret els diners destinats als bitllets. Pel que fa a Gálvez, Escamilla i la també acusada Nicoletta Valeria Soltesz, que segons la Fiscalia són els autors del robatori, ha afirmat que els coneixia, que el primer "és toxicòman i portava molt temps vivint en el poblat, Nicoletta vivia amb ell i Escamilla solia anar amb ells".

Pel que fa a les agressions que suposadament va rebre Ignacio Durand (ferrer que havia realitzat diversos tasques en el poblat) per part del clan després de ser considerat l'autor del robatori, 'La Paca' ha assegurat que "ningú li va pegar" sinó que "va mentir per aconseguir diners". D'aquesta manera, va negar els fets pels quals se l'acusa i que van succeir a la sostracció, afirmant que "si hagués una màquina de la veritat ficaria la mà dins".

Ja en relació amb l'ex inspector d'Atracaments, José Gómez 'Pepote', també enjudiciat i que d'acord l'escrit d'acusació va ordir una trama per exculpar al clan a canvi de rebre una suma de diners -presumptament va acabar rebent dos milions d'euros juntament a la seva companya sentimental María Angeles López Calderón-, ha assegurat que al principi aquesta li ha demanat "400 milions de pessetes" i en aquell moment "em volia morir, perquè no tenia aquests diners per pagar-li".

Durant la seva declaració, en què diverses vegades va fer que el fiscal Salazar li repetís les seves preguntes "perquè sóc diabètica", ha afirmat que, tal com Gómez li va traslladar en un dels seus encontres, hi havia "una denúncia grandíssima dels paraguaians" -referint-se a Durand, la seva núvia Estelvina Cavaller i el seu amic Roberto Valinotti- en què constava que "hi havia 20 persones" en el moment de les presumptes agressions i amenaces.

"VINT ANYS DE PRESÓ"

"El Pepe m'ha dit que em creia però que si els paraguaians ratificaven la denúncia, la meva família aniria a la presó i tot i que tot fora mentida, em caurien vint anys", va prosseguir la matriarca, qui va insistir que no tenia aquests diners per pagar-li. "Em trobava molt malament", ha recordat davant del tribunal, afirmant que en un dels encontres va gravar la conversa amb una "gravadora MP-3 que la meva filla 'La Guapi' i jo havíem comprat en El Corte Inglés".

'La Paca' ha afirmat que aquells dies es trobava "atribolada" i que la seva filla Manuela Fernández, 'La Guapi', "em va veure plorant desesperada per com els donava la quantitat, a fet que m'ha dit que no podia ser i em va proposar gravar una conversa sobre aquesta qüestió". Així, ha declarat que en una d 'aquestes reunions, la seva filla portava la gravadora "en els pits". "El que jo pretenia era demostrar que aquest fet és veritat, perquè si no arribo a gravar-lo no m'haguessin cregut i m'haguessin posat a la presó, tot i que tenia por que descobrissin la gravadora perquè hi havia interferències", ha afegit .

"Déu bé sap que és veritat fet que conte", va incidir Francisca Cortés, a qui en un dels encontres l'advocada López li ha assegurat que "tot s'arreglaria i que no em preocupés". Segons ha explicat, en la conversa gravada li ha demanat 200 milions de pessetes, una quantitat que més endavant va rebaixar a 150. "Quan m'ha dit 150, li vaig donar una abraçada i li vaig pegar dos petons", va manifestar sobre aquesta qüestió. Tal com ha subratllat, va acabar donant-los cent milions en dues motxilles de col·legi, guardats en paquets, diners que "em va deixar la gent perquè sabien pel que estava passant".

Després, en una altra ocasió 'La Paca' es va dirigir al despatx de López i va veure a "un home assegut en la butaca, que va resultar ser, segons m'ha dit ella, Roberto Valinotti". Tal com va relatar, es va presentar perquè Durand no li havia donat la part dels diners que li corresponia, de manera que "m'ha demanat 15 milions més". "Ja no podia més i veia que allò no anava a acabar mai", ha emfatitzat a preguntes del fiscal.

GRAVACIÓ DE LA CONVERSA

Va ser en aquell moment quan el tribunal va escoltar davant dels presents la cinta aportada per 'La Paca' amb la conversa gravada, en què se sentia a Gómez dir que la denúncia de Durand és "molt grassa". "Com amic et vull una pila i dient les coses d'una altra manera això va a quedar en res, mentre aquesta gentussa no es ratifiqui, i les coses cal fer-les bé perquè serien més de 20 anys de condemna", li diu l'ex inspector en la cita, a fet que 'La Paca' s'escolta que respon que "l'únic que tinc són 50 milions i si els volen bé".

Pel que fa a les activitats econòmiques dels seus familiars, ha assegurat que els seus fills obtenen els seus guanys de la venda ambulant i "jo estic amb els meus néts", mentre que preguntada per si de cas obté ingressos del narcotràfic, va negar aquest aspecte tot i que va manifestar que "sobre això contestaré en un altre moment". També va eludir pronunciar-se sobre l'operació portada a terme per la Guàrdia Civil contra el narcotràfic, per la qual van ingressar a la presó la matriarca i diversos membres del clan.

És precisament 'La Paca' qui s'enfronta a la major pena -35 anys de presó-, al costat del seu germà Isidro 'El Moreno' -29 anys de presó-. La resta d'enjudiciats són Alejandro Cortés (12 anys de presó), Carlos Óscar Cortés 'El Charli' (10), Francisco Fernández Cortés 'El Chirri' (12), Francisco Pulet 'El Pastís' (14), Francisco Tomás Fernández 'L'Ico' (10), Josefa Moreno (12), José Cortés 'Joselete El Sord' (12), José Fernández Cortés (12), José Pedro Fernández 'L'Evangeli' (14) i Juan Diego Fernández (12).

Els altres processats són Juan Cortés 'El Boig' (22), Manuel Santiago Ruiz (12), Manuela Cortés (14), Manuela Fernández 'La [Guapi]' (12), Pedro Cortés (12), Rosario Vargas (12), Tamara Cortès (14), Vicente Cortés (12), Bruno Gálvez (7), Nicoletta Valeria Soltesz (7), Manuel Escamilla (7), Vicente Ruíz (7), José Luis Gil (7), José Gómez (11 i mitjà), María dels Àngels Ángeles López (12) i Roberto Valinotti (6).