29 de mayo de 2020
11 de juny de 2008

Palma rebrà fons de regeneració urbana del programa Urban 2007-2013

MÈRIDA/PALMA DE MALLORCA, 11 de juny (EUROPA PRESS)-

Un grup de 43 ciutats espanyoles, entra les que es troba Palma de Mallorca, rebrà 344,66 milions d'euros per a projectes de regeneració i desenvolupament sostenible urbans dins el programa 'Iniciativa Urbana 2007-2013' (Urban), dotació del qual procedeix dels Fons Europeus de Desenvolupament Regional (Feder) de la Unió Europea.

En concret, el projecte seleccionat de Balears gaudirà d'una inversió total de 5,8 milions d'euros, dels quals 2,9 milions corresponen a les ajudes Feder.

Segons va explicar avui en roda de premsa a Mèrida el secretari d'Estat d'Hisenda i Pressupostos, Carlos Ocaña, els projectes estaran cofinançats per les diferents administracions locals, el que elevarà la inversió final fins a 542,51 milions d'euros. En total van ser presentades 102 propostes, i dels projectes seleccionats es beneficiaran unes 750.000 persones.

En concret, es beneficiaran del Pla Urban, a Andalusia 11 localitats (Alcalá de Guadaira, Almeria, Cadis, Còrdova, Jaén, Jerez de la Frontera, Linares, Màlaga, Motril, Sevilla i Vélez-Málaga); una a Aragó (Osca); una a Cantàbria (Torrelavega); do a Castella i Lleó (Burgos i Palència); tres a Castella-la Manxa (Albacete, Conca i Talavera de la Reina); quatre a Catalunya (Barcelona, Cerdenyola del Vallés, Hospitalet de Llobregat i Santa Coloma de Gramenet; una a Ceuta (Ceuta); una a Navarra (Pamplona); dos a Madrid (Leganés i Madrid-Villaverde); tres a Comunitat Valenciana (Alacant, Gandia i Torrent); una a Extremadura (Mèrida); quatre a Galícia (La Corunya, Ferrol, Lugo i Santiago de Compostel·la); i una a Balears (Palma de Mallorca).

Alhora, seran beneficiàries del Pla Urban 2007-13, els municipis d'Arona i Santa Lucía de Tirajana (Canàries); Logronyo (la Rioja); Melilla (Melilla); Oviedo (Principat d'Astúries); Lorca i Múrcia (Múrcia); i Vitòria (El País Basc).

En el cas d'Andalusia, els projectes seleccionats gaudiran d'una inversió total de 157,8 milions (110 milions d'ajudes Feder). Al seu torn, el projecte d'Aragó tindrà 11,3 milions (5,6 d'ajuda Feder); els d'Astúries amb 16,2 milions (11,3 de Feder); el de Balears amb 5,8 milions (2,9 d'ajudes Feder); els de les Canàries amb 19,3 milions (14,5 d'ajuda Feder); el de Cantàbria amb 6 milions (tres d'ajudes Feder); els de Castella-la Manxa amb 33,8 milions (23,7 d'ajudes Feder); i els de Castella i Lleó amb 23,4 milions (16,4 d'ajudes Feder).

Al seu torn, els projectes seleccionats a Catalunya gaudiran de 61 milions d'euros totals (30,5 d'ajudes Feder); el de Ceuta de 3,7 milions (2,6 d'ajuda Feder); els de Comunitat Valenciana de 42,9 milions (30,07 de Feder); el d'Extremadura d '11,4 milions (8 d'ajuda Feder); els de Galícia de 45,7 milions (32 d'ajudes Feder); els de Madrid de 15,4 milions (7,7 de Feder); el de Melilla de 3,3 milions (2,3 de Feder); els de Múrcia de 21,4 milions (15 de Feder); el de Navarra de 3 milions (1,5 de Feder); el del País Basc de 15,5 milions (7,7 de Feder); i el de La Rioja de 2,2 milions (1,1 de Feder).

Les ajudes, segons va explicar en la compareixença informativa el secretari general de Pressupostos i Despeses del Ministeri d'Economia i Hisenda, Luis Espadas Moncalvillo, s'emmarquen en la Iniciativa Urbana que té com a objectiu la regeneració econòmica, mediambiental i social de determinades zones urbanes amb la finalitat de fomentar un desenvolupament local sostenible.

El programa té en compte l'especial rellevància de les ciutats, ja que són el motor de desenvolupament dels països i responsables principals de la innovació, la creació de llocs de treball i l'atracció de capitals.

La convocatòria d'ajudes estava destinada als municipis amb una població de dret de més de 50.000 habitants i capitals de província que no arribassin a l'esmentada xifra de població.

Finalment, el secretari d'Estat d'Hisenda i Pressupostos, Carlos Ocaña, va recordar que els projectes devien caracteritzar-se per un enfocament integral, atenent al desenvolupament d'un conjunt multidisciplinari d'actuacions (mediambientals, socials, urbanístiques, econòmiques, turístiques, culturals, patrimonials, noves tecnologies, societat de la informació, etc), per fer front als problemes d'una zona urbana seleccionada dins del municipi i amb una "clara" desavantatge social i econòmica respecte al conjunt del mateix.