4 de agosto de 2020
2 de febrer de 2009

El Parlament balear reprèn les seves sessions demà amb la crisi i els ERO d'empreses com a protagonistes

PALMA DE MALLORCA, 2 de febrer (EUROPA PRESS)

El Parlament balear reprendrà demà dimarts les seves sessions amb la crisi econòmica i els expedients de regulació d'ocupació (ERO) d'empreses de les illes com a principals protagonistes d'un debat en el qual també s'abordaran aspectes relatius al finançament de la Comunitat Autònoma, la sanitat, l'educació i el desenvolupament sostenible.

A més, segons el programa de la Cambra, el primer plenari del segon període de sessions parlamentàries ordinàries també acollirà el jurament o promesa de la nova diputada María Luisa Morillas, del grup socialista, que ve a substituir a Francisca Lladó Pol.

La sessió plenària se centrarà a atendre les preguntes formulades pels diferents grups parlamentaris, entre les quals destaca una relativa a les mesures que preveu posar en marxa el Govern per estimular el suport als treballadors que es troben afectats pels concursos de creditors mentre es tramiten els ERO, plantejada pel mateix grup socialista.

A més, el grup popular plantejarà una interpel·lació relativa a les actuacions del Govern davant de la "greu situació econòmica i laboral" que té la Comunitat Autònoma. Al que es summa una pregunta presentada per la diputada Rosa Estaràs directament al president del Govern, Francesc Antich, sobre com preveu fer front a les xifres d'atur que es registren a les illes.

Més concretament, el mateix grup presentarà una proposició no de llei relativa al manteniment a Menorca de l'empresa formatgera El Mas que, precisament, coincideix amb una altra sobre el mateix assumpte plantejada pels socialistes. De manera que el futur d'aquesta emblemàtica fàbrica serà un dels aspectes que generarà més debat en aquesta primera jornada de la Cambra.

Al llarg de la mateixa, també es tractarà sobre la sanitat i, des del grup popular, es dirigirà una pregunta al conseller de Salut, Vicens Thomàs, sobre si pensava "realment" que "podria allunyar l'atenció" de gairebé 70.000 usuaris de la xarxa pública "sense que ningú s'assabentés", que defensarà la diputada Ana Mª Castillo, antecessora d'ell en el mateix càrrec.

MILLORES A L'HOSPITAL D'INCA

Contrarestant el passat, el socialista Miquel Gascón i Mir formularà una qüestió relativa a les millores que es preveuen des de la Conselleria de Salut i Consum per a l'Hospital d'Inca al llarg del 2009. Amb la qual cosa, aquest serà el segon aspecte del major interès a un debat en el qual, a més, s'abordarà la situació que es troba la negociació del nou model de finançament autonòmic.

Per la seva banda, el diputat popular Joan Flaquer preguntarà a la consellera de Comerç, Indústria i Energia quina opinió té sobre l'increment de l'oferta hotelera coneguda com a 'tot inclòs' --que previsiblement s'incrementarà l'estiu que ve per sobre del 10% que suposa actualment-- pel que fa a les repercussions que tindrà sobre els comerços ubicats a les zones turístiques.

ELS TERMES DEL DECRET LLEI

Les qüestions relatives a la principal indústria de les illes s'arrodoniran amb una altra pregunta dels populars, aquesta vegada a càrrec de la diputada Mabel Cabrer, qui qüestionarà sobre els "termes" que el Govern va negociar, durant les últimes setmanes, el 'Decret llei de mesures urgents per a l'impuls de la inversió a les Illes Balears', que permet reformes hoteleres.

Finalment, la sessió parlamentària també abordarà la situació del transport de mercaderies perilloses, el seguiment que ha fet la cadena de TV autonòmica IB-3 de la 'Diada del Poble de Menorca', així com les mesures que preveu el Govern per prevenir que es tornin a produir danys en la Badia de Sant Antoni (Eivissa) com els que va provocar el temporal dels últims dies, entre d'altres qüestions.