22 de enero de 2020
 • Martes, 21 de Enero
 • 29 de juliol de 2009

  La patronal d'instal·ladors elèctrics alerta que els consumidors que no canviïn el seu contracte pagaran un 25% més

  Fenie informa als seus associats balears que les grans companyies no faciliten el canvi als clients i els demanen que cridin en octubre

  PALMA DE MALLORCA, 29 Jul. (EUROPA PRESS) -

  La Federació Nacional d'Empresaris d'Instal·lacions Elèctriques d'Espanya (Fenie) va alertar que els consumidors que no canviïn el seu contracte en els pròxims mesos passaran a pagar fins a un 25% més en la seva factura de la llum d'aquí a un any, en un procés que començarà en octubre, quan aquesta es començarà a encarir a raó d'un 5% mensual.

  Així ho ha indicat el president d'aquesta patronal, Francisco Paramio, en declaracions realitzades als mitjans durant la celebració de la jornada sobre liberalització del mercat elèctric que va tenir lloc avui a la seu de l'Associació d'Empresaris d'Instal·lacions Elèctriques i de Telecomunicacions de Mallorca (Asinem).

  A la reunió també va assistir el secretari tècnic de Fenie, l'enginyer industrial Juan Antonio Peón, així com el president de la patronal balear, Jaume Fornés, als qui Paramio va detallar que "els consumidors s'han de posar en marxa, perquè la seva factura es veurà incrementada de manera important si no fan un moviment en els pròxims mesos", ha dit.

  Segons ha precisat, "hem vingut per la inquietud que ens està generant el fet que no s'estan produint moviments importants de contractes d'unes companyies a altres" després de la posada en marxa del mercat elèctric liberalitzat el passat 1 de juliol. Donant-se, a més, la circumstància que "les grans companyies no estan facilitant als clients que canviïn" de comercialitzadora, responent a les seves trucades que el procés no començarà fins a octubre.

  Per al president de Fenie existeix un "pacte tàcit", segons el qual subministradores com Unión Fenosa o Iberdrola, entre d'altres, "no van a venir aquí" a comercialitzar el seu producte, perquè l'electricitat "deixa de ser un servei i serà una altra cosa més que haurà de sortir i comprar el consumidor". I, per aquest motiu, la patronal informa als seus afiliats perquè "comencin a moure l'estatus elèctric", ha precisat.

  Pel que sembla, la clau de tot està en l'evolució del preu del quilowatt (KW), que, "si no es pacta, serà el que --les companyies-- et vulguin posar, perquè va a haver un cost tarifari afegit que ho van a posar als qui no canviïn", especialment als qui tenen més de 10 KW contractats.

  PUJADES REALS EN LES TARIFES

  De fet, Francisco Paramio ha explicat que la tarifa elèctrica ja està experimentant fortes pujades. I, així, a l'"aparentment" únic increment del 2%, cal afegir un 48% de pujada als clients amb menys de 10 quilowatts, al passar de 3 cèntims a 4,7 cèntims el preu del KW. Als de 10KW els ha repuntat al 23%. I, als d'alta tensió fins al 70% en el que portem d'any.

  El president de Fenie ha considerat que "és cert el que diu el govern que el preu de la factura elèctrica al nostre país està per sota de la producció". Però també que els consumidors "estan pagant el cost de les renovables". Un tipus d'energia que fins a setembre es pagava a 47 cèntims el KW, quan el KW normal es paga a 8 cèntims.

  Sobre aquesta qüestió, Paramio ha considerat que "estem encarint un mercat que, si fora realment lliure, la gent podria escollir entre pagar un tipus d'energia o un altre i, en molts casos, es decantarien per la més barata, que és la nuclear, com molt saben els francesos i els portuguesos, que és per la qual estan apostant" actualment.