26 de mayo de 2020
11 de desembre de 2008

PGE.- El veto del Senat d'ERC i PP suposa la pèrdua de 23 milions d'euros per a Balears

MADRID, 11 Dic. (EUROPA PRESS) -

Balears va a perdre 23 milions d'euros que havien d'arribar en inversions via esmenes després que ERC, recolzada pel PP, vetés els pressupostos generals de l'Estat per a 2009 en la cambra alta, el que farà que els comptes tornin al Congrés tal com es van aprovar, de manera que les esmenes aprovades i que anaven a proporcionar a Balears l'esmentada quantitat econòmica, queden sense efecte.

El veto als pressupostos generals de l'Estat llançat per ERC i PP ha impedit que s'incloguin en el Projecte de Llei de PGE a prop de 23 milions d'euros per mitjà d'esmenes incloses en la ponència o per les quals se n'anaven a defensar en el plenari i que comptaven amb possibilitats d'aprovar-se pel consens arribat en les negociacions, segons van exposar els senadors de les Balears inscrits en el Grup Mixt.

És el cas de l'esmena que preveia 15 milions d'euros a destinar a la neteja de barrancs i torrents de les Balears, que segons el senador Pedro Torres gaudia d'aquest consens al·ludit i que suposava una millora de la gestió dels recursos hídrics tenint en compte que el Govern i la Conselleria de Medi Ambient del Govern tenen pendent signar un conveni d'execució de determinades obres hidràuliques.

Per la seva banda, el senador del Bloc per Mallorca Pere Sampol havia transaccionat amb el PSOE quatre esmenes per valor de 750.000 euros per millorar el patrimoni cultural de Mallorca.

A més, Sampol va dir que aquest rebuig implica no incloure inversions "amb caràcter de continuïtat", com és el cas de la presentada sobre la rehabilitació del Castell d'Alaró, que suposava la firma d'un conveni de col·laboració entre el Ministeri de Cultura i el Consell de Mallorca per desplegar finançament durant anys.

Tot i això, va remarcar que intentarà transformar a partir d'ara aquestes esmenes en mocions amb l'objectiu de continuar comprometent al Govern en la millora d'aquests equipaments.

BAGUR INTENTARÀ PLASMAR LES ESMENES PER UNA ALTRA VIA

Per la seva banda, el senador per Menorca Arturo Bagur va precisar que en el seu cas havia presentat sis esmenes als PGE que, entre les quals s'havien inclòs en el ple i les que se n'anaven a defensar en el plenari, suposaven set milions d'euros destinats a diverses mesures en diferents municipis de l'illa amb possibilitat de ser inclòs.

Entre elles destaquen equipaments culturals i esportius per a Ferreries, tot i que va assegurar que seguirà treballant per plasmar aquestes actuacions "per una altra via" i va anunciar que desplegarà contactes amb l'administració per a això.

ESMENES AMBICIOSES

Entre les esmenes destacades que es van presentar en Comissió de Pressupostos del Senat, estan diverses presentades per Sampol com és el cas de la registrada per a la supressió de l'aportació de les Balears al Fons de Suficiència fins a l'aprovació del nou model de finançament --per import de 239 milions d'euros--, o la renegociació del conveni de carreteres de 1998 i 2004 per valor de 111 milions d'euros, amb l'aspiració d'arribar a la xifra de 331 milions d'euros en 2011.

Al seu torn, el mateix Sampol va presentar una esmena per destinar 45 milions d'euros a la construcció del tramvia a Palma o a incrementar 150.000 euros per al reforç del personal de la Fiscalia Anticorrupció de les illes. Una altra de les destacades en la sol·licitud d'inclusió en els PGE d'una partida de tres milions d'euros per als jutjats de les Balears.