23 de agosto de 2019
 • Jueves, 22 de Agosto
 • 25 de setembre de 2009

  La píndola de l'endemà es començarà a dispensar a les farmàcies sense recepta mèdica en els pròxims dies

  EIVISSA, 25 Sep. (EUROPA PRESS) -

  La implantació de la venda sense recepta mèdica de la píndola de l'endemà en les farmàcies de les Balears "és imminent", segons van destacar des del Col·legi de Farmaceutics de les illes, "ja que només està pendent de la firma d'un protocol que caldria materialitzar en els pròxims dies", han explicat.

  Les farmàcies deurien haver començat a dispensar aquest medicament, que impedeix l'ovulació de la dona i, amb això, l'embaràs, a mitjans del mes de juliol, però la seva posada en marxa s'ha demorat perquè el Ministeri de Salut i els Col·legis de Farmacèutics han tardat a concretar els reglaments a aplicar per actuar en aquests casos.

  El president del Col·legi de Farmacèutics a les illes, Antonio Real, ha considerat que "haurà molt pocs casos de farmacèutics que s'acullin a l'objecció de consciència". En concret, a les Pitiüses "no crec que siguin més d'una, dos o tres les farmàcies", ha afegit, per aquesta causa ha destacat que en cap cas perillarà l'accés a aquest medicament ja que aquest percentatge "és mínim".

  Real ha concretat que "tot i que l'accés a aquesta píndola ara serà molt més fàcil, el millor és la prevenció", per això ha recordat que "l'ús del preservatiu evita embarassos no desitjats" i ha assenyalat que "la píndola de l'endemà no protegeix de les malalties de transmissió sexual".

  IMPLANTACIÓ DE LA RECEPTA ELECTRÒNICA

  Antoni Real també ha assenyalat que la implantació de la recepta electrònica a les illes, un projecte pioner que ha començat a les Pitiüses el 2006 i que després es va traslladar a Mallorca i Menorca, "està generant alguns problemes".

  Real ha reconegut que "la connexió amb l'Ib-Salut sol ser lenta, el programa electrònic també dóna problemes i fins i tot moltes vegades es perd la informació de la recepta per la desmagnetització de les targetes sanitàries".

  De totes maneres, Real ha confiat que a poc a poc es podrà anar solucionant aquesta problemàtica. De fet, es preveu que en dos anys les targetes funcionin amb un xip electrònic en comptes de la banda magnètica actual que es fa inservible al contacte amb el mòbil o el tancament automàtic d'algunes bosses.

  Alhora, ha valorat positivament la implantació d'aquest servei pioner que permet estalviar paper, ja que la informació de la recepta queda guardada en la targeta sanitària.