24 de octubre de 2020
20 de maig de 2008

Ple.-Antich afirma que el Govern treballa amb la voluntat de què el sistema de finançament es modifiqui el 2009

PALMA DE MALLORCA, 20 de maig (EUROPA PRESS)

El president del Govern, Francesc Antich, ha afirmat avui que el seu Executiu està treballant amb la voluntat de què el 2009 es culmini la modificació de l'actual sistema de finançament, d'acord a les estimacions també realitzades pel president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, i el ministre d'Economia i Hisenda, Pedro Solbes. Per aquesta raó, va exigir "coherència" al PP perquè considera que "necessitem tenir al costat" els populars.

Així ho va manifestar en resposta a una pregunta formulada per la portaveu del PP al Parlament, Rosa Estaràs, durant el ple d'avui, on va lamentar que les illes són la Comunitat "més perjudicada" per l'actual model i va criticar el fet de què l'oposició a Balears "ataca" al Govern de Zapatero quan en la passada legislatura no es va poder tirar endavant la modificació perquè "amb la posició del PP no es podia aprovar absolutament res".

En aquest sentit, va recriminar que, llavors, el president nacional de la formació popular, Mariano Rajoy, "impedia que hi hagués grans acords d'Estat", i alhora va reclamar a aquest que no digui ara que l'actual sistema de finançament "és fantàstic i que no ho modificaria, mentre el PSOE aposta molt clarament per la reforma". "Demano al PP, de tot cor, que faci un esforç de coherència", va reiterar el cap de l'Executiu autonòmic.

Per la seva banda, Estaràs va recordar que l'any 2004 Zapatero es va comprometre a canviar el model financer, mentre que en tots els Consells de Política Fiscal i Financera celebrats aquest any, el llavors conseller d'Economia, Hisenda i Innovació, Lluís Ramis de Ayreflor, va demanar a Solbes la millora del model, "requeriments mai contestats". Alhora, va agregar que el 2005 el Govern va presentar un nou model, "però han passat tres anys sense que se sàpiga res".

"Per a quan el nou sistema després de quatre anys de la promesa de Zapatero?", va preguntar Estaràs, instant Antich a què no es conformi amb l'increment d'inversions que suposaria computar l'augment de població enregistrat des de 1999 i que suposarien 200 milions d'euros anuals més, sinó que reclami a Madrid 600 milions més que no reben les illes actualment, cosa que el PP ja va demanar en la passada legislatura, tal com va recordar.

En aquesta mateixa línia, va assenyalar que mentre a Extremadura cada habitant obté 2.151 euros, a l'arxipèlag aquesta xifra baixa a 1.491, la qual cosa va considerar una "injustícia històrica". "No recorri a l'atac al PP per emmascarar la seva insolvència i no faci una constant al Parlament aquesta calculada estratègia per atacar l'oposició", va manifestar finalment la portaveu popular.