12 de diciembre de 2019
25 de maig de 2010

Ple.- Antich es mostra disposat a que "es mirin tots i cadascun dels contractes"

El PP demana la destitució dels "responsables del desastre" i critica al Govern per la seva "hipocresia i manipulació"

PALMA DE MALLORCA, 25 May. (EUROPA PRESS) -

El president del Govern, Francesc Antich, ha estat preguntat avui pel informe fet per la Sindicatura de Comptes en relació amb la fiscalització del compte general de la comunitat del 2008, per la qual cosa, davant de les sospites del PP, es va mostrar disposat a que "es mirin tots i cadascun dels contractes realitzats".

El líder de l'Executiu autonòmic va revelar al ple no tenir "cap problema" que analitzin la contractació feta per les Conselleries o empreses públiques, després que el portaveu del PP en la Cambra, Francesc Fiol, li recriminés el "gran fracàs" en la gestió de les empreses públiques i li demanés la destitució, durant els pròxims dies, dels "responsables del desastre".

Alhora, Antich, a qui Fiol li havia preguntat si pensava enviar els informes a Fiscalia o els "amagarà en un calaix", ha remarcat que alguns d'aquests contractes han estat "contractats per vostès i pagats per nosaltres".

Tot i això, el president ha remarcat que la Junta Consultiva diu que si els fraccionaments i contractes menors són sobre coses diferents "es poden fer sense problemes", "si són sobre el mateix objecte és un incompliment administratiu i si, a més, hi ha alguna mà a la caixa és penal". En aquest sentit, en relació amb la presumpta trama de corrupció gestada durant el passat govern de Jaume Matas al voltant al Consorci per a Desenvolupament Econòmic de les Balears (CDEIB), ha indicat que "si hi ha fraccionament i caixes de Colacao al jardí és penal".

Antich va revelar que el que li "suggereixen" els informes de la Sindicatura de Comptes és que es posi "en ordre" tot el que no es faci "d'acord als tràmits administratius". En aquest sentit, ha remarcat que el Govern ja ha posat interventors delegats en totes les Conselleries i ha iniciat la tramitació de la Llei del Sector Públic.

Fiol va reprotxar que només tres empreses públiques de les "moltes" que hi ha en la comunitat tenen un informe favorable, ja que la resta, com l'Ibabsa, en els paràmetres de l'auditoria financera o en els de la legalitat "incompleixen qüestions importantíssimes". En aquest sentit, ha assenyalat que l'Illesport "no compleix cap paràmetre".

D'altra banda, ha destacat el sistema de contractació de persones i mercaderies fet que, segons ell, invita que el Govern realitzi una "reflexió" sobre la matèria.

Antich ha indicat a Fiol que "agrairia més humilitat" al seu partit sobre aquest assumpte ja que els informes de la Sindicatura de Comptes han posat "a sobre de la taula una sèrie de recomanacions" que se'n van que s'ha de tenir en compte, però que no tenen "tanta gravetat com vostè vol suposar".

CONTRACTES MENORS SÓN EL 2% DEL TOTAL DE LA CONSELLERIA DE SALUT

També sobre aquests informes ha estat preguntat el conseller de Salut i Consum, Vicenç Thomàs, qui ha lamentat que el PP realitzi sobre aquests una lectura que només té com a objectiu "sembrar dubtes i sospites" i ha remarcat que el contingut són recomanacions, i en cap moment critiquen una "pràctica contrària a la llei".

Alhora, ha remarcat que els contractes administratius menors realitzats per la Conselleria de Salut únicament representen el 2% del total. "No hi ha cap observació que detecti cap anormalitat" o un fet "constitutiu de delicte", va reiterar.

Tot i això, la parlamentària del PP Carmen Castro ha considerat que s'ha revelat que el modificat del cost de Son Espases ha augmentat a prop d'1,3 milions d'euros, pel que va preguntar a Thomàs si "amaguen informació", així com "què més amaguen".

A més, ha indicat que l'Ib-Salut ha augmentat el seu pressupost un 6%, "saltant-se" així la Llei de Pressupostos de la Comunitat i "menyspreant" al Parlament, ja que els increments superiors a un 5% requereixen ser aprovats per la Comissió d'Hisenda i Pressupostos.

Així, per exemple, ha afirmat que al programa d'Atenció Dental Infantil es va adjudicar mitjançant sis contractes menors el mateix dia i al mateix proveïdor, alguna cosa que també es repeteix en el cas de la gestió a diversos centres de salut.

Per aquesta raó, la popular li va preguntar si "quan ho fan vostès val i si és un altre partit és un delicte?" i ho ha criticat per fer un exercici d'"hipocresia i manipulació". "Queda clar que és el tot val quan vostès governen" per a, a continuació, aclarir que així actua el Govern en el seu conjunt, i no només la Conselleria de Salut.

Finalment, el conseller ha destacat que en cap moment ha hagut de portar al Consell de Govern una qüestió que sigui decidida aquí perquè la intervenció general no hagi donat el vistiplau a una contractació.