El ple d'investidura d'Armengol continua aquest dijous amb les intervencions dels grups parlamentaris

La presidenta de las Islas Baleares, Francina Armengol, durante su discurso de investidura en el Parlament Balear.
La presidenta de las Islas Baleares, Francina Armengol, durante su discurso de investidura en el Parlament Balear. - Isaac Buj - Europa Press
Publicado: jueves, 27 junio 2019 9:56

Les votacions seran aquest dijous quan ho fixi el president del Parlament, Vicen Thoms, previsiblement, a última hora de la tarda

PALMA DE MALLORCA, 27 Jun. (EUROPA PRESS) -

El Parlament continuar aquest dijous amb el ple d'investidura Francina Armengol amb les intervencions dels grups parlamentaris i les votacions. La sessió comenar a les 11.00 hores.

El ple d'investidura va arrencar aquest dimecres amb el discurs d'Armengol, que va destacar els "sis grans reptes" d'aquesta legislatura. Tal com va dir, el primer dels grans reptes és el d'arribar a un "gran acord de país" per "modernitzar i diversificar l'economia i créixer de manera sostenible".

La resta de reptes són enfortir l'arquitectura institucional, millorar els serveis essencials --educació, sanitat i serveis socials--, treballar per l'accés a l'habitatge, reduir la desigualtat social i combatre el desafiament climtic i ambiental.

Més detalladament, la candidata a la presidncia va esmentar la creació d'un Observatori de l'habitatge i va posar el focus en la necessitat de consensuar "una estratgia" que estableixi un límit al "turisme d'excessos" i defineixi "fins a quin punt" l'actual model de turisme de creuers "encaixa amb els objectius" de les Illes.

També va parlar d'aconseguir la part fiscal del Rgim Especial de Balears (REB), la reforma del sistema de finanament, el medi ambient, de potenciar l'escoleta 0-3, aconseguir preus mxims en segons quines rutes d'avió i de l'impuls a la llei de consells.

En definitiva, va demanar que es recolzés "un projecte de país que beneficia a tothom" i va assegurar que en reeditar un pacte progressista es pot aprofitar l'ocasió "per garantir dcades d'estabilitat, aconseguint acords més amplis que mai". "L'estabilitat no es troba en la majoria absoluta, es troba en la complicitat absoluta, en el consens més ampli", va sentenciar.

Després de la seva intervenció, els grups parlamentaris faran una primera valoració del discurs, encara que ser aquest dijous quan puguin contestar --durant 30 minuts-- davant l'Hemicicle el discurs de la candidata.

PRIMERES RESPOSTES DELS GRUPS

Així, en la seva primera valoració del discurs, el diputat del PP balear, Antoni Costa, va considerar el discurs va ser "molt previsible", "inconcret" amb "vaguetats i generalitats".

La diputada de Ciudadanos (Cs), Patricia Guasp, va explicar que "estan treballant ja en una oposició ferma i contundent" davant el "mal pacte de Govern" i va avisar que "estaran vigilants" perqu "no volen que PSIB, MÉS i Podem tornin a segrestar el Parlament".

El líder de Vox a Balears, Jorge Campos, va considerar que la intervenció d'Armengol s'encamina "una altra vegada" a "polítiques sectries i radicals" al costat de "els seus socis d'extrema esquerra i separatistes que volen enfonsar el rgim constitucional".

El portaveu del PI, Jaume Font, va censurar la "falta de concreció" d'Armengol i va vincular el vot de la seva formació a que en la jornada parlamentria d'aquest dijous es "concretin mesurades", "sobretot" les que tinguin a veure amb millorar "el model econmic".

En un altre sentit, la secretria general de Podem a Balears, Mae de la Concha, va sostenir que el discurs d'investidura resumia "molt bé" els 'Acords de Bellver' dels Socialistes, la formació morada i MÉS per Mallorca, ja que va tocar "tots els temes".

Des de MÉS per Mallorca, Miquel Ensenyat, va assenyalar que comena "un procés" amb un "segon pacte de progrés que té molts reptes per comenar". Des de MÉS per Menorca, Josep Castells, va demanar a Armengol que aquest dijous expliqui quin pla té per evitar que l'Executiu central vagi en contra, mitjanant els seus recursos d'inconstitucionalitat, de les lleis autonmiques de canvi climtic i de residus.

SEGONA SESSIÓ DEL PLE D'INVESTIDURA

En la sessió d'aquest dijous, tradicionalment, solen contestar a Armengol els portaveus parlamentaris, si bé el reglament no impedeix que ho faci qualsevol altre diputat del grup.

Els portaveus són Biel Company (PP), Juan Pedro Yllanes (Podem), Marc Pérez-Ribas (Cs), Miquel Ensenyat (MÉS per Mallorca), Jorge Campos (Vox), Josep Castells (Grup Mixt) i Sílvia Cano (PSIB). A més, el Grup Mixt pot repartir-se el temps perqu puguin participar tant representants de MÉS per Menorca com de GxF.

L'ordre de les intervencions es decideix segons la grandria dels grups, de major a menor, si bé el partit del que forma part la candidata ser l'últim. D'aquesta manera, el primer a prendre la paraula ser el PP, seguit d'Unides Podem, i l'últim ser el PSIB.

Armengol podr fer ús de la paraula tantes vegades com solliciti. Quan contesti als grups parlamentaris, aquests tindran dret a una rplica de deu minuts.

MAJORIA ABSOLUTA

La votació es dur a terme a una hora fixada per la presidncia del Parlament, previsiblement, a última hora de la tarda. Abans de votar, Armengol podr intervenir durant deu minuts i els grups parlamentaris tindran cinc minuts per respondre fixant la seva posició.

Per entendre atorgada la confiana de la Cmera, és necessari el vot afirmatiu de la majoria absoluta dels membres, fixada en 30 diputats. Si no obtingués els vots requerits, la votació es repetiria transcorregudes 48 hores i bastaria majoria simple, per en aquest cas no ser necessari. Previsiblement, la socialista aconseguir ser investida grcies a l'acord entre PSIB, MÉS per Mallorca i Unides Podem, que al costat de la diputada de GxF -formació que va concórrer en les autonmiques al costat del PSIB i EUIB- i MÉS per Menorca aconsegueixen la majoria necessria.

Després dels comicis autonmics del 26 de maig, el PSIB va obtenir 19 diputats, Unides Podem va aconseguir sis escons, i MÉS per Mallorca, quatre representants. A més, MÉS per Menorca té dos diputats a l'hemicicle, mentre que Gent per Formentera (GxF) té un escó. Així, la suma de les forces d'esquerres atorgaria 32 vots favorables a Armengol.

Una vegada que Armengol hagi obtingut la confiana de la Cmera, el president del Parlament ho comunicar al Rei i al president del Govern dins de les 24 hores següents, perqu s'efectu el nomenament.

UNA VINTENA DE LLEIS INCLOSES EN EL PACTE DE BELLVER

Divendres passat, PSIB, MÉS per Mallorca i Unides Podem van presentar en el Castell de Bellver l'acord aconseguit entre les tres forces de cara a conformar el quart Govern de progrés a les Illes, que per primera vegada reedita un Executiu d'esquerres en dues legislatures consecutives.

En matria legislativa, l'autodenominat 'Pacte de Bellver' inclou 200 punts i preveu impulsar durant la legislatura X del Parlament una vintena de lleis, com regular el 'tot incls' turístic dins d'una llei contra el turisme incívic, promoure una llei de dret a la informació, una llei educativa i una llei de cincia, entre d'altres. A més, l'acord preveu actuacions en desenvolupament de l'Estatut d'Autonomia de Balears, la Llei de Consells Insulars, la Llei de Fosses, la Llei d'Habitatge o la Llei de Canvi Climtic.

L'acord entre les tres forces va permetre proclamar al socialista Vicen Thoms com a president del Parlament; l'acompanyen a la Mesa Gloria Santiago (Unides Podem) com a vicepresidenta primera de la Cmera; Juan Manuel Lafuente (PP), com a vicepresident segon; Joana Aina Campomar, (MÉS per Mallorca) com a secretria primera; i Maxo Benalal (Ciudadanos), com a secretari segon.

A més, el pacte de governabilitat inclou l'organigrama del futur Executiu, que constar d'onze conselleries, a més de la Presidncia i dues secretaries autonmiques, una per promoure l'economia del coneixement -sobre universitat i investigació- i una altra dedicada a transparncia i millora de l'Administració Públiques.

Leer más acerca de: