El ple del Parlament demana revisar la fiscalitat sobre les Socimi per fomentar l'habitatge accessible

Miquel Ensenyat defensa la PNL de MÉS en el ple.
Miquel Ensenyat defensa la PNL de MÉS en el ple. - PARLAMENT IB
Publicado: martes, 29 octubre 2019 17:51

   PALMA DE MALLORCA, 29 Oct. (EUROPA PRESS) -

   El ple del Parlament ha acordat aquest dimarts instar l'Estat a revisar la fiscalitat sobre les societats annimes cotitzades d'inversió en el mercat immobiliari (Socimi) amb l'objectiu de fomentar l'habitatge accessible i donar eines a l'administració per desenvolupar polítiques d'habitatge.

   Es tracta d'un dels punts d'una proposició no de llei (PNL) presentada per MÉS, que ha rebut 33 vots favorables i 23 en contra, després d'incorporar una esmena del PSIB.

   En concret, el ple ha demanat revisar la fiscalitat de les Socimi, les SII (societats d'inversió immobiliria) i els FII (Fons d'Inversió Immobiliria) amb un nombre de socis igual o superior a 100 que tributen al tipus de gravamen del 0 per cent a l'Impost de societats, i que es poden aplicar una bonificació del 95 per cent en l'impost de transmissions patrimonials i actes jurídics documentats.

   En virtut del text aprovat, el ple també ha instat al Govern estatal a modificar la coneguda com a 'Llei Montoro' per permetre que els ajuntaments puguin invertir el supervit en programes d'habitatge públic.

   Igualment, el ple ha demanat a les entitats locals que modifiquin les seves ordenances fiscals de l'impost sobre béns immobles per incorporar una bonificació del 95 per cent per lloguer d'habitatges subjectes a protecció pública i habitatges socials; i que analitzin possibles recrrecs diferenciats a l'impost sobre béns immobles per a habitatges buits. Finalment, el ple ha reclamat considerar l'habitatge com un dret fonamental mitjanant una reforma de la Constitució.

ENSENYAT CRITICA "QUE HI HAGI GENT QUE ES FACI D'OR" AMB UN DRET

   L'encarregat de defensar la proposició no de llei ha estat el portaveu de MÉS, Miquel Ensenyat, que ha criticat "que hi hagi gent que es faci d'or" amb "all que és un dret dels ciutadans", i "amb la complicitat absoluta de les administracions públiques". A més, Ensenyat ha avisat que l'accés a l'habitatge és un dels més importants problemes estructurals de Balears en l'actualitat.

   En el torn en contra, el portaveu adjunt del PP, Antoni Costa, ha avisat que actuar sobre les Socimi pot suposar "treure habitatges del mercat" i per tant provocar una pujada de preus. Igualment, ha qüestionat la pujada de l'impost d'actes jurídics documentats anunciada pel Govern ats que "els bancs ho repercutiran en costos o interessos directament als ciutadans".

   Des de Cs, el portaveu, Marc Pérez-Ribas, ha lamentat la "nulla resposta" al problema de l'habitatge "en les dues legislatures anteriors", i respecte a les Socimi, ha rebutjat que tinguin especial incidncia a Balears.

   Quant a Vox, el diputat Sergio Rodríguez ha respost les allusions a la Constitució de MÉS i Podem, que havien esmentat l'article 47 sobre habitatge digne. En particular, Rodríguez ha expressat la seva "sorpresa" pel "brot de constitucionalisme" dels dos partits d'esquerra i els ha recordat que la Constitució "no es pot agafar només per les parts que ens agraden, sinó en el seu conjunt".

   Pel que fa a el PI -que ha votat en contra de la majoria de punts-, el diputat Josep Meli ha coincidit que "negar que al mercat immobiliari hi ha especulació és negar una evidncia".

   Quant als partits que han recolzat la proposta, el PSIB ha denunciat el "cinisme descarat" per la seva política d'habitatge quan va governar entre 2011 i 2015; i des d'Unides Podem, Pablo Jiménez ha reivindicat el dret a l'habitatge recollit en la Constitució. Finalment, la diputada del Grup Mixt Patrícia Font (MÉS per Menorca) ha ressaltat que les Socimi són empreses amb elevats beneficis al mateix temps que tenen pocs empleats, i ha protestat pels "inexplicables privilegis" que reben.