19 de enero de 2021
16 de desembre de 2008

Ple.- Rodríguez acusa el Govern d'haver augmentat en un 50% el deute de Matas en només dos anys de legislatura

Moragues insisteix que els Pressupostos per al 2009 són "anticíclics" per "combatre" la crisi econòmica i creu que les esmenes del PP "no els milloren"

PALMA DE MALLORCA, 16 de desembre (EUROPA PRESS)

El parlamentari del PP José María Rodríguez ha acusat avui al Govern d'haver "augmentat en dos anys de legislatura un 50%" el deute contret per l'ex-president de l'executiu Jaume Matas, que va rondar els 3.000 milions d'euros, mentre que, d'altra banda, va criticar que els Pressupostos per al 2009 neixen "morts", perquè, segons la seva opinió, són "irreals i tenen dèficit".

Durant el debat dels Pressupostos que va arrencar avui al Parlament, Rodríguez va criticar que els comptes públics, que ascendeixen a 3.558,9 milions d'euros, estan "desactualitzades des del moment de la seva presentació, perquè no recullen les necessitats dels ciutadans de les Balears, els qui demanden en l'actual crisis una major seguretat en l'ocupació i més possibilitat d'aconseguir un lloc de treball".

Així, va considerar que es tracta d'un "projecte continuista" que, segons la seva opinió, "no difereix massa dels comptes públics de l'any passat" i, a més, va afegir que el que més predominen són les inversions "immaterials", que han permès que IB3 "hagi gastat més de 600.000 euros a canviar el seu logotip en plena època de dèficit econòmic", el que "no és justificable ni comprensible".

Rodríguez va assenyalar que els Pressupostos del Govern per al 2009 "no preveuen cap inversió nova" per als municipis, pesi a reconèixer que el 30% de les accions que realitzen els Ajuntaments "no és de la seva competència". "Serà difícil arribar a un Pacte Local perquè l'executiu ha ignorat a l'Associació de Municipis de Les balears, ja que només ha rebut a la Federació d'Entitats Locals de les Illes, malgrat que la primera té una forta implantació a l'arxipèlag", ha afirmat

Per aquest motiu, va reclamar, a través d'una esmena, destinar el 0,7% dels Pressupostos a la Cooperació Local, mentre que també va proposar que el Govern pagui un sou als batless amb dedicació exclusiva d'aquells municipis que tinguin entre 5.000 i 15.000 habitants, de la mateixa manera que ho fa amb aquells amb menys de 5.000, ja que en cas contrari, va advertir que "tindrem dificultats per trobar alcaldes".

LA LEGISLATURA DEL "PODER LOCAL"

Per la seva banda, el conseller de presidència, Albert Moragues, va remarcar que el Govern farà el possible perquè aquesta legislatura sigui la del "poder local", si bé va recordar que davant de l'actual crisi, "totes les previsions d'atendre demandes econòmiques dels municipis s'han de fer amb molta més prudència que el que s 'havia previst".

Així, va confiar que en 2009 es resolgui el finançament autonòmic, amb la finalitat que el "diners que vingui de Madrid es pugui repartir a Balears, mitjançant una negociació amb els Consells Insulars, per després, "atacar tots junts la necessària revisió del finançament municipal on les possibilitats ens ho permetin".

"Reconeixem la precària situació econòmica en què treballen els Ajuntaments i, per aquesta raó, cal ajudar-los a pagar el deute històric que acumulen, però en cap cas podem tancar els ulls i deixar de banda la complicada situació econòmica", va assegurar, i alhora es va mostrar contrari a la proposta del PP d'estendre el pagament del sou als alcaldes d'aquells municipis amb més de 5.000 habitants.

Respecte a IB3, Rodríguez va apuntar que l'executiu autonòmic s'està gastant "883 euros anuals per cadascun dels 6.000 oients de la ràdio pública" i, d'altra banda, va criticar la "incoherència" del Govern, ja que els partits que ho conformen "van prometre un canvi de model en l'ens autonòmic quan estaven en l'oposició i ara fan el contrari quan governen". "Ho estan fent moltíssim pitjor que en el passat legislatura, perquè no han canviat res", va sentenciar.

Per la seva banda, el conseller de presidència, Albert Moragues, va indicar que el model d'externalització d'IB3 va ser "obra del PP" i va manifestar que durant el passat legislatura, l'ens autonòmic "va estar molt lluny dels principis d'objectivitat, veracitat i imparcialitat que han de regir en un mitjà de comunicació públic".

IB3 ÉS "MÉS BARAT I MÉS PLURAL"

Alhora, va acusar els populars d'haver-se negat a negociar amb el Govern un nou model en IB3 si no s'expulsa a l'actual director general, Antoni Martorell, alguna cosa que, segons la seva opinió, és "inacceptable", perquè "mentre no comptem amb el nou model, els responsables de l'ens no els queda més remei que fer front a la gestió diària i prendre decisions, com reduir la despesa total de la ràdio i televisió públiques per igualar-se al cost mitjà d'altres ens autonòmics".

En aquest sentit, Moragues va dir que pesi que encara no s'ha acordat un nou model per a IB3, "no és cert que no s'hagi canviat res en els dos últims anys", ja que, segons va ressaltar, l'ens és "més barat, més plural, més democràtic i defensa els interessos i la cultura de les Balears, com ho demostra l'augment del nombre d'espectadors".

Finalment, el conseller va recalcar que els Pressupostos del Govern són "anticíclics", amb la finalitat de "combatre la crisi econòmica", per a la qual cosa, preveu 632 milions d'euros en inversions, una partida de 2.300 milions d'euros per a actuacions socials i sanitàries i una reducció del 2,5% de la despesa corrent, que s'ha traduït en una congelació del sou del personal i dels alts càrrecs.

El parlamentari del PSIB Ernest Ribalaiga va afirmar que el seu grup rebutja totes les esmenes del PP a la Conselleria de presidència, a causa que, segons la seva opinió, "no aporten cap valor afegit als Pressupostos, ni es veu cap proposta alternativa, ja que algunes d'aquestes iniciatives van encaminades que el Govern faci accions que ja està portant a terme, com línies d'ajuda a l'accessibilitat i convenis amb la UIB".

"CAP ARGUMENT DE PES"

En similars termes es va expressar el portaveu del Bloc, Biel Barceló, qui va dir que no ha sentit cap argument "de pes" per anar en contra dels Pressupostos de la Conselleria de presidència, més enllà de proposar mesures "que ja s'estan aplicant", com la dotació del 0,7% dels comptes públics al Fons de Cooperació Municipal".

Així, va considerar que es tracta d'esmenes que tenen l'únic fi d'"atacar al Govern sense ànim de col·laboració, ni de fer front a la difícil situació econòmica", mentre que respecte a IB3, ha reconegut que "queda molt per fer, però hi ha hagut avenços i, a més, hi ha voluntat de seguir aprofundint en aquests canvis".

Finalment, el parlamentari del Grup Mixt Josep Melià (UM) va criticar la "forma molt poc seriosa i demagògica" que, segons la seva opinió, té el PP a l'hora d'abordar el debat sobre el canvi de model en IB3 i, en aquest sentit, va afirmar que "no veu voluntat" en aquesta formació per a consensuar un nou model, malgrat que els populars són els "principals responsables" de l'actual situació en l'ens públic.