29 de mayo de 2020
11 de juny de 2008

El PP aposta per no modificar el PTM del 2004 i mantenir vigents "totes" les ART

PALMA DE MALLORCA, 11 de juny (EUROPA PRESS)-

El grup del PP al Consell de Mallorca ha anunciat avui que votarà a favor del Pla Territorial de Mallorca (PTM), que va ser aprovat el 2004 per UM i PP en el mandat del passat legislatura, atenent a diverses sentències favorables del Tribunal Superior de Justícia de les Balears (TSJB) que avalen la norma i la consideren una eina "correcta" per l'ordenació del territori a l'illa.

Així ho va avançar en roda de premsa el portaveu popular en la Institució, Jaume Font, qui alhora va apostar per "no cancel·lar" les Àrees de Reconversió Territorial (ART) que estableix el PTM, i per mantenir vigents fins i tot les tres que estan sent investigades en aquest moment per la Fiscalia Anticorrupció.

És la posició que defensarà el PP en el ple del Consell de Mallorca del pròxim 7 de juny, en què l'equip de govern haurà de decidir sobre la norma cautelar aprovada el passat 14 de gener per la Institució i que ha suposat la protecció provisional de 14 espais. La moratòria, de sis mesos de vigència, caduca a mitjan juliol.

Sobre aquesta qüestió, Font va puntualitzar que, en el cas de què es decideixi el contrari, i s'opti per anul·lar les ART, els consellers del PP reclamaran la paralització de "totes" aquestes zones, i no només de les quals estan afectades per la norma cautelar. "Es tracta de la mateixa posició que sempre hem defensat", va emfatitzar.

INCORPORACIÓ DE NOVES PROTECCIONS

Tot i això, els populars es mostren oberts a incorporar al PTM alguns dels espais que protegeix la mesura cautelar, que evita la construcció, total o parcial, de cinc grans urbanitzacions a Mallorca i en altres nou zones pròximes a nuclis urbans.

Sobre aquesta qüestió, es va mostrar partidari de mantenir la suspensió urbanística en Cala Marçal (Felanitx), en Cala Blanca (Andratx), Es Pujols (Santanyí), i va optar per buscar una "solució intermèdia" en relació amb Es Guix, ja que es tracta, va recordar, de sòl urbà des de fa anys, equiparable al de qualsevol altre municipi.

"Nosaltres no canviarem el nostre vot, sinó que estem defensant la mateixa posició que hem mantingut sempre. En tot cas són els 17 consellers que governen al Consell els que ha d'assumir la responsabilitat d'adoptar una decisió", va etzibar sobre aquesta qüestió.

Segons la seva opinió, modificar la norma territorial implica inseguretat jurídica, el que suposarà "endarrerir encara més el desenvolupament urbanístic en sòl urbà i urbanitzable, paralitzant amb això l'activitat econòmica.

INVESTIGACIÓ JUDICIAL

La fiscalia anticorrupció investiga el Pla Territorial per una presumpta trama de corrupció al voltant de la norma urbanística. La querella de la Fiscalia analitza indicis incriminatoris en la compravenda de solars a les àrees de reconversió investigades, com són les de Marratxí, Campos, Sóller, Pollença i Alcúdia. Segons el Ministeri Públic, un informe pericial ha valorat per més de 297 milions d'euros les plusvàlues que es van generar.

MESURES ECONÒMIQUES

D'altra banda, Font va anunciar que sol·licitaran al Consell de Mallorca que adopti mesures econòmiques "per ajudar a les famílies de l'illa a superar la crisi econòmica durant 2009-2010. Segons va explicar, les esmentades mesures passarien per rebaixar les taxes d'incineració, runa i la de la Inspecció Tècnica de Vehicles (ITV), i estarien destinades sobretot a "les persones més necessitades i al col·lectiu de discapacitats".