29 de marzo de 2020
18 de agost de 2008

El PP balear dóna suport a l'impuls d'una llei sobre el castellà perquè "no es vegi limitada la llibertat dels ciutadans

PALMA DE MALLORCA, 18 d'agost (EUROPA PRESS)

El PP balear considera necessària la llei que presentarà aquest partit al Congrés per garantir l'ús del castellà, perquè considera que a Balears es veu "limitada" la llibertat dels pares a elegir la llengua en la qual han d'estudiar els seus fills, i per entendre que "l'obligació" que tenen els treballadors de l'administració pública de conèixer el català va "en contra" dels drets individuals de cada ciutadà a expressar-se en la llengua que vulgui.

Així, el PP balear va mostrar avui el seu suport al seu líder nacional, Mariano Rajoy, qui ha anunciat la presentació d'una llei que "garanteixi l'ús del castellà a tot Espanya". En declaracions a Europa Press, el portaveu adjunt del PP, Carlos Simarro, va remarcar que la normativa cal perquè actualment es dóna una situació "inversa" a la qual havia en temps de Dictadura, quan el català no s'aprenia a les escoles.

Anys després, va explicar, comunitats com Catalunya o Balears van aprovar normatives lingüístiques que pretenien "garantir la supervivència de les llengües cooficials", com el català. Tot i això, ara, amb els "partits nacionalistes" la situació ha derivat cap a "l'altre extrem del pèndol" i la gent veu "minvats els seus drets", alguna cosa que "no té cap sentit".

Simarro ha afirmat que la posició del PP balear és "la mateixa" que la de Gènova, i va abundar que la llengua és un tema que "mai deuria haver entrat en disputa" perquè el conflicte existeix "només en el pla polític" ja que "no és un debat que estigui al carrer". El que passa a Espanya, va prosseguir, és que "s'intenta fer soroll amb el tema de la llengua, creant fronteres dins del territori espanyol".

CALDRÀ VEURE EL DETALL DE LA LLEI

Després de precisar que caldrà veure "el detall de la llei", va considerar que si la norma "empara" la cooficialitat i el dret a expressar-se en les dues llengües serà "perfecta". En aquest sentit, va posar èmfasi que si a Balears es perden bons metges o d'una altra especialitat perquè no coneixen el castellà, és que "alguna cosa va malament" i "cal intentar evitar que això succeeixi com sigui".

Cal que les persones tinguin "el dret" de conèixer el català, però "no l'obligació", va precisar Simarro, afegint que és una "pena" que la llengua sigui "objecte de batalla" i, en aquest context, va lamentar que calgui fer una llei per "garantir un bé comú com és el castellà".