31 de marzo de 2020
19 de setembre de 2008

El PP critica la subvenció de la píndola de l'endemà perquè considera que no solucionarà els embarassos no desitjats

PALMA DE MALLORCA, 19 de setembre (EUROPA PRESS)

El PP ha criticat avui el decret aprovat per l'executiu balear mitjançant el qual se subministrarà gratuïtament l'anomenada píndola de l'endemà en els centres de salut i hospitals públics perquè considera que "no disminuirà" l'alta taxa d'interrupcions voluntàries de l'embaràs que es donen a Balears i que fomentarà les relacions sexuals sense precaució "per, l 'endemà, passar-se pel centre de salut".

Així ho va detallar la portaveu del partit, Catalina Soler, en declaracions a Europa Press, qui, a més va remarcar que es tracta d'una iniciativa "molt greu" en no solucionar el "gran problema de la taxa d'avortaments adolescents", cosa que, segons va considerar, únicament "es pot arreglar amb educació sexual i molt treball de conscienciació".

D'altra banda, la popular va posar èmfasi en els "molts i molt severs" efectes secundaris d'aquest medicament i va reclamar que el Govern hauria de dedicar els seus recursos, "no en grans anuncis com la píndola", sinó "on correspongui" com en la disminució de les llistes d'espera o fer que el preu dels productes bàsics de les persones celíaques disminueixi.

El 2006 es van produir 14 avortaments voluntaris a les Illes per cada 1.000 dones de 14 a 44 anys, davant la mitjana de l'Estat que se situa en 10,62. Alhora, en els últims deu anys, la xifra anual de parts en joves de 19 anys o menys ha experimentat un creixement, d'un 72 % a Balears davant un 22,64 en el conjunt nacional.

El Consell de Govern va aprovar avui, segons va explicar en roda de premsa posterior la portaveu de l'executiu balear, Joana Barceló, el Decret que regula la prescripció i dispensació gratuïta d'aquesta píndola, dispensació de la qual es farà sota la decisió del facultatiu com a part del conjunt d'actuacions multisectorials dirigides a aconseguir una bona educació sexual de la joventut.

La mesura, que es correspon amb una promesa que va fer el president del Govern, Francesc Antich, en la campanya electoral dels comicis autonòmics del 27 de maig, inclou una "vessant educativa" ja que el metge no es limitarà a dispensar-la, segons va explicar la portaveu del Govern, sinó que, a més, informarà i orientarà a la dona sobre els diferents mètodes anticonceptius generals i els serveis d'orientació sexual existents a Balears.