23 de noviembre de 2019
 • Viernes, 22 de Noviembre
 • 9 de juliol de 2008

  El preu de l'habitatge lliure va baixar un 2% en l'últim any a Balears, segons Tinsa

  PALMA DE MALLORCA/MADRID, 9 de juliol (EUROPA PRESS)

  El preu de l'habitatge lliure, tant nou com de segona mà, va experimentar el juny un descens interanual del 2 per cent a Balears, mig punt per sota de la mitjana estatal, que es va situar en el 2,5 per cent, segons dades de la taxadora immobiliària Tinsa, que assenyala que en el conjunt de l'Estat hi ha actualment un 'estoc' de 400.000 immobles.

  Durant la presentació del seu primer Índex de Mercats Immobiliaris Espanyols (IMIE), que té en compte l'evolució del valor per metre quadrat d'habitatge lliure, el president de la companyia, Ildefonso Ortega, va explicar que la caiguda més "severa" s'ha produït a les àrees metropolitanes, on la baixada va ser del 3,7%.

  A continuació es van situar les capitals de província i grans ciutats de més de 50.000 habitants, amb una caiguda del 3,6 per cent, mentre que a la costa mediterrània el descens va ser del 3 per cent.

  Les baixades més moderades van ser per Balears i Canàries (-2%) i pels municipis de l'interior peninsular no inclosos a la resta de categories (-0,5%).

  Segons l'IMIE, aquest descens del valor de l'habitatge provocarà que l'esforç financer brut segueixi corregint-se per acostar-se a nivells previs a 2006, és a dir, "pròxims al 25%" respecte el gairebé 32 per cent actual.

  "NECESSITAT MITJANA" D'HABITATGE DE 475.000 IMMOBLES FINS A 2010.

  El president de TINSA va advertir que 'l'estoc' d'habitatge nou podria arribar als 800.000-900.000 immobles a finals d'any, unes existències que tardarien a desaparèixer entre un i dos anys depenent del nombre de cases que s'iniciessin i de la capacitat de les entitats financeres per concedir crèdits

  "Si es fan productes més econòmics, amb preus més adequats i amb finançaments més adequats l'acostament (entre oferta i demanda), estarà més pròxim", va afegir Ortega.

  En aquest sentit, l'IMIE assenyala que la "necessitat mitjana" d'habitatge se situarà entorn els 475.000 immobles anuals en els pròxims tres anys, amb un mínim per 2008 de 425.000, "que coincidiria amb els pitjors moments de la desacceleració", seguit d'una "progressiva recuperació en 2009".

  Tot i això, Ortega va precisar que els que realment podrien accedir a l'habitatge nou acumulats a finals de 2008 representaran "un número significativament menor", ja que les estimacions també inclouen als demandants d'immobles de segona mà i de lloguer.

  Ortega va assenyalar que l'evolució de 'l'estoc' d'habitatge nou dependrà de la disponibilitat de crèdits per l'actual demanda "embutxacada", perquè hi ha possibles compradors que "esperen que baixi" i altres que "no tenen capacitat de finançament".

  A això s'unirà, va afegir, l'evolució de la situació de l'economia i, especialment, les perspectives en l'ocupació, que poden fer que les expectatives de compra disminueixin.

  Segons el president de Tinsa, les constructores hauran d'especialitzar-se en un tipus d'habitatge "que el mercat estigui disposat a adquirir", perquè la demanda potencial no pot accedir a la qual actualment està a la venda.