25 de mayo de 2019
 • Viernes, 24 de Mayo
 • 5 de maig de 2010

  La producció industrial a Balears decreix un 0,6% el març, la segona més gran caiguda per autonomies

  PALMA DE MALLORCA, 5 May. (EUROPA PRESS) -

  La producció industrial a Balears en el mes de març del 2010 va decréixer un 0,6% front al mateix mes de l'any passat, el segon major descens per comunitats al costat de Múrcia i només per darrere d'Aragó, que ha registrat una disminució del 5,8%, mentre que la mitjana de tot Espanya ha registrat un augment del 6,8 %, segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) recollides per Europa Press.

  Pel que fa a les variacions dels índexs segons el destí dels béns, l'arxipèlag ha registrat un increment en la producció de béns d'equip amb un augment del 21,9% seguit de la producció d'energia amb un 3,3%.

  D'altra banda, els majors descensos van tenir lloc en els béns de consum duradors amb una caiguda del 61,5%, seguida dels béns de consum (-13,8%) i en els béns de consum no duradors (-6%).

  DADES NACIONALS

  A tot espanya, l'Índex General de Producció Industrial (IPI) ha augmentat un 6,8% el març respecte al mateix mes de l'any passat, registrant el seu primer creixement en gairebé dos anys.

  Concretament, des d'abril del 2008, la producció no experimentava una taxa interanual positiva, segons ha informat avui l'Institut Nacional d'Estadística (INE), que ha precisat que descomptat l'efecte calendari, la variació interanual de l'IPI ha estat del 5,4% al març .

  Amb la dada de març, l'IPI posa fi a una ratxa de 22 mesos en negatiu, amb caigudes que van arribar a superar el 20% en els primers mesos de l'any passat.

  També és destacable que, dins de la sèrie corregida de calendari, la pujada de l'IPI el març en un 5,4% és la més elevada des de gener del 2006, quan aquest indicador ha crescut un 5,5%.

  El repunt de la producció industrial el març ha estat conseqüència, per la seva major repercussió a l'índex, de l'increment de la producció dels béns de consum no durador (+10,1%) i dels béns intermedis (+8,2%). En els dos casos, la major part de les activitats que componen els seus respectius sectors van elevar la seva producció en el tercer mes de l'any.

  També el sector de l'energia va incrementar la seva producció el març, amb una taxa interanual positiva del 7,1%. Els béns de consum durador han estat els únics que van tenir una repercussió negativa sobre l'IPI, al registrar un descens interanual del 2,6%, destacant la contracció experimentada per la fabricació de mobles (-10,4%).

  En els tres primers mesos de l'any, la producció industrial acumula una pujada mitjana del 0,1%, amb tres dels sectors industrials en negatiu i dos en positiu.

  En concret, la producció de béns de consum durador es va contraure una mitjana de l'11,8% fins al març; la dels béns d'equip ha baixat un 2,7%) i la de l'energia ha reculat un 1%. Per contra, els béns intermedis i els béns de consum no duradors van créixer a taxes positives en el primer trimestre, amb avenços mitjans del 2,2% i de l'1,8%, respectivament.

  GAIREBÉ TOTES LES COMUNITATS EN POSITIU.

  Per comunitats autònomes, la producció industrial va experimentar el març creixements interanuals en catorze d'elles i tan sols ha baixat en tres. Extremadura ha estat la que ha registrat el major repunt, amb una taxa del 23,8%, seguida de Navarra (+16,7%) i Castella i Lleó (+14,2%).

  En la banda dels descensos, el març s'han registrat caigudes de la producció industrial a Aragó (-5,8%) i Balears i Múrcia (-0,6% en els dos casos).