26 de enero de 2020
 • Sábado, 25 de Enero
 • 11 de febrer de 2010

  La protecció de la salut pública serà un element transversal en les polítiques de les administracions de Balears

  Thomàs assegura que la normativa marcarà "un abans i un després" en la salut pública ja que per primera vegada estarà determinat el conjunt d'accions "que ens comprometem a desenvolupar"

  PALMA DE MALLORCA, 11 Feb. (EUROPA PRESS) -

  Les administracions de les illes, amb independència del seu departament, consideraran la salut pública com element transversal a totes les seves polítiques de manera que "qualsevol acció de govern tingui en compte la protecció de la salut". Això serà possible gràcies a la futura Llei de Salut Pública que es preveu que compti amb el suport de tots els partits polítics i pugui ser aprovada pel Parlament "en una sèrie de mesos".

  Així ho ha explicat durant la presentació del Projecte de Llei el responsable de l'àrea, Vicenç Thomàs, qui ha destacat que la normativa permetrà una "reforma necessària" de la matèria adaptant-la a les noves necessitats socials de les illes.

  Alhora, ha remarcat que el Projecte de Llei, que ha estat aprovat pel Consell de Govern dilluns passat, suposarà un "abans i un després" ja que defensa la necessitat de treballar en la "prevenció de les malalties i la promoció de la salut". A més, "intenta reorientar la visió del sector de la salut i sumar determinants socials" com les condicions laborals o l'entorn familiar, entre d'altres.

  El responsable de Salut ha indicat que serà la primera vegada que una llei determini el conjunt d'accions que el Govern es compromet a desenvolupar, així el "com ho farem". Això, ha explicat, suposa una "modernització de la salut pública" ja que implica canvis en el model productiu.

  Thomàs va aclarir que la Llei no suposarà noves funcions per a les administracions, sinó que "reconeixerà" les que té cadascuna. Alhora, preveu aliances intersectorials per promoure entorns que afavoreixin la salut.

  CREACIÓ DE L'AGÈNCIA DE SALUT PÚBLICA

  La Llei inclou la creació de l'Agència de Salut Pública de Balears que "podria estar en actiu en un any" com un organisme autònom adscrit a la Conselleria i que substituirà a l'actual Direcció General de Salut Pública i Participació i que tindrà com a objectiu la planificació de les polítiques de salut i la prestació de la cartera de serveis.

  Aquesta subscriurà un contracte programa plurianual amb la Conselleria on fixarà la relació de serveis i entitats que ha de prestar, així com els seus objectius, recursos i finançament. Thomàs ha remarcat que estarà sotmesa al control financer permanent de la Intervenció General de la Comunitat Autònoma.

  La cartera de serveis de la Llei preveu tant el nivell col·lectiu, per exemple la contaminació acústica o atmosfèrica, com l'individual, obesitat o abús de substàncies que generen dependències, entre d'altres.

  Preguntada per les sancions que inclourà la futura normativa, la directora general de Salut Pública i Participació, Margalida Buades, ha indicat que determina infraccions lleus, greus o molt greus, aquestes últimes van fins a 6.000 euros. Pel que fa a si s'inclou en les multes als anomenats 'happy hours' que realitzen alguns establiments, Buades ha assenyalat que haurà mesures que sancionaran la publicitat enganyosa.