PSIB, Podem i MÉS reprenen aquest dilluns les negociacions per abordar l'organigrama del nou Govern

MÉS exigeix tres conselleries a Balears i el PSIB ho rebutja i demana una "representació lgica" al resultat
EUROPA PRESS - Archivo
Publicado: domingo, 16 junio 2019 11:09

   El major escull a superar és el repartiment d'rees i crrecs unipersonals abans del dijous 20, dia en que es constitueix el Parlament

   PALMA DE MALLORCA, 16 Jun. (EUROPA PRESS) -

   Els partits PSIB, MÉS per Mallorca i Unides Podem reprenen aquest dilluns les negociacions per conformar el nou Executiu autonmic amb la finalitat d'abordar l'organigrama del Govern, qüestió en la qual en les últimes trobades han diferit les postures d'ecosobiranistes i socialistes.

   En la reunió mantinguda aquest divendres per les tres formacions, MÉS va abandonar la taula de negociació en exigir tres conselleries de les dotze que, presumiblement, tindria el futur Executiu. La petició va ser rebutjada pel PSIB en considerar que la formació ecosobiranista havia de tenir una representació "lgica i proporcional" d'acord als resultats expressats en les urnes, que van concedir al partit encapalat per Miquel Ensenyat quatre diputats a la Cmera autonmica.

   El PSIB ha demanat a MÉS "desencallar" la qüestió i la representant socialista en les negociacions, Pilar Costa, va advertir aquest divendres que, si MÉS no cedeix davant l'exigncia de gestionar tres conselleries, les negociacions per conformar l'Executiu autonmic "no podran continuar" a tres bandes.

   En aquest sentit, els socialistes consideren "prioritari" que les tres formacions estiguin en l'Executiu, encara que insisteixen que el PSIB ha de ser la fora amb major representació. "El PSIB no quedar en minoria en un Govern amb menys conselleries de les que té ara", va assenyalar Costa.

   Per la seva banda, a MÉS expliquen que la seva demanda de gestionar tres conselleries respon a un "criteri polític", segons assenyalava aquest divendres el representant de l'equip negociador, Miquel Gallardo. "Estem oberts a parlar de qualsevol de les conselleries, per el PSIB considera inviable parlar que gestionem tres carteres i no hi ha hagut acord", van ser les paraules de Gallardo.

   A Podem mantenen la seva voluntat "frria" d'entrar al Govern, segons ha assenyalat en les últimes trobades el membre de l'equip negociador, Alejandro López. "Si MÉS vol entrar en el Govern, genial, per si no troben el seu encaix, Podem treballar amb el PSIB per estar dintre de l'Executiu i aplicar polítiques progressistes", va declarar López aquest divendres.

REESTRUCTURACIÓ DE 'MACROCONSELLERIES'

   Malgrat els esculls i serrells a superar entre PSIB i MÉS, en el que sí coincideixen les tres formacions és en qu hi ha conselleries que tenen "molt pes" en l'actualitat i que, per tant, han de redistribuir-se de forma "proporcionada i equilibrada". "De l'organigrama actual, poques carteres quedarien tal com estan configurades ara mateix", resumia el dijous Gallardo.

   El ball de xifres respecte al nombre de carteres es mou entre les onze, preferncia del PSIB, i les dotze, postura defensada per MÉS i Podem. "No hi ha cap diferncia fonamental", ha expressat Costa en relació al nombre d'rees que tindria el nou Executiu.

   Quant a les possibles carteres del futur Govern, des de MÉS s'han referit explícitament a la reestructuració de la cartera d'Administracions Públiques i Hisenda, mentre que a Podem es mostren partidaris d'agrupar les carteres de Turisme i Treball i apostar per un rea d'Indústria, Comer i Innovació.

   Precisament a les files morades han avanat algunes de les seves preferncies respecte a la gestió d'rees en el Govern, com a Mobilitat i Energies Renovables; Habitatge; Indústria i Comer; Agricultura, Pesca i Medi Ambient; o Turisme i Treball. "El nombre de conselleries dependr de l'organigrama i de l'entrada o no de MÉS al Govern, és un debat que encara no hem tingut", van ser les paraules de López aquest divendres.

   Malgrat tot, les formacions han remarcat que l'abordatge de l'organigrama est encara en fase inicial, per la qual cosa són qüestions "molt obertes" que encara estan pendents de consensuar-se.

LA INVESTIDURA D'ARMENGOL NO PERILLA

   Precisament, després del Consell de Govern d'aquest divendres, la també consellera de Presidncia en funcions "va deixar clar" que cap partit "ha insinuat ni deixat caure que es pogués posar en perill la investidura" de Francina Armengol. Cal esmentar que, d'acord al Reglament del Parlament, la sessió d'investidura ha de produir-se en els quinze dies posteriors a la sessió constitutiva de la Cmera autonmica, que tindr lloc aquest dijous 20 de juny.

   Els partits del Pacte no han tractat a cap de les seves trobades el repartiment de crrecs unipersonals, com serien la composició de la Mesa del Parlament --que inclou la presidncia del Parlament-- ni el senador autonmic designat per la Cmera balear, dos crrecs que pressumiblement es repartiran entre les fores del Pacte.

   "Primer s'ha d'estructurar l'organigrama de l'Executiu", va assenyalar Costa, postura en la qual ha coincidit López, qui va sostenir que per tractar la representativitat dels partits a la MEsa i en el Senat s'ha de tancar prviament el repartiment de conselleries i cercar un "equilibri de forces" en el Govern.

   "Anir justet", va reconixer López, en resposta a preguntes dels periodistes sobre els tempos a seguir per pactar la distribució de la Mesa del Parlament abans del dijous 20, data en la qu es constitueix la Cmera balear.

"PROGRAMA ENCALLAT" EN QÜESTIONS LINGÜÍSTIQUES

   La fase inicial de les negociacions, relativa a l'acord programtic, est "prcticament tancada", segons han sostingut els partits al llarg dels últims dies. No obstant aix, en les trobades d'aquest dijous i divendres no es va abordar el marc programtic, que malgrat estar "molt avanat" encara no est tancat.

   En aquest sentit, des de MÉS recorden que les seves peticions relatives a la creació d'una Oficina de Drets Lingüístics i la modificació de la Llei de Consum per "garantir drets lingüístics" són els esculls a superar per tancar definitivament el programa.

Leer más acerca de: