17 de febrero de 2020
12 de agost de 2008

PTM.-El GOB presenta una campanya per modificar el PTM i aconseguir un model territorial sostenible a l'illa

PALMA DE MALLORCA, 12 d'agost (EUROPA PRESS)

El Grup Balear d'Ornitologia i Defensa de la Naturalesa (GOB) ha anunciat avui que durant aquest mes, aprofitant que el Pla Territorial de Mallorca (PTM) es troba en període d'exposició pública fins el pròxim 12 de setembre, portarà a terme accions informatives, administratives i reivindicatives per aconseguir la seva "modificació integral" i, així, "que es creixi de manera racional" i "en funció del que Mallorca necessita".

En roda de premsa, la portaveu de l'Associació i responsable de Territori i Recursos, Margalida Ramis, va detallar que la modificació hauria de tractar diversos aspectes com la reducció dels sostres de creixement, l'eliminació de l'autovia Inca-Manacor i del segon cinturó.

Alhora, hauria de preveure, va estimar Ramis, l'eliminació de les Àrees de Reconversió Territorial (ART), una revisió dels paràmetres d'edificació en sòl rústic, així com la supressió de la possibilitat de construcció de més camps de golf i una regulació de l'aparició de polígons industrials.

L'objectiu de la campanya és difondre la situació actual del PTM i les seves conseqüències per tal de crear consciència de la problemàtica ambiental i territorial, així com de la necessitat d'estabilitzar els creixements, amb independència de la "conjuntura econòmica actual", va apuntar la portaveu.

Alhora, es desitja generar debat dins la societat per pressionar les institucions sobre els canvis a introduir en el Pla. Per això, el GOB realitzarà diverses activitats com una "campanya virtual", una recollida de firmes o l'enviament de missives a les diverses responsabilitats polítiques. La iniciativa serà més o menys important "en funció de com responguin el Govern i el Consell", va detallar el portaveu del Grup, Miguel Ángel Marc.

Sobre la possibilitat de prendre accions legals contra el PTM, Marc va assenyalar que "en funció de com s'aprovi ens plantejaríem impugnar-lo" tot i que, va indicar, "ens agradaria no haver de fer-ho".

Les previsions de creixement del PTM són de 5.000 hectàrees en 10 anys, 500 en un any i 15.000 metres quadrats diàriament, és a dir, amb el Pla es podrien urbanitzar i edificar l'equivalent a tres camps de futbol cada dia, va manifestar el GOB.

El passat 11 de juliol el Consell de Mallorca va acordar l'aprovació inicial de la modificació del PTM. Aquest fet va representar "un frau" pel GOB ja que representa, segons va estimar, "un incompliment" de l'acord de governabilitat acordat entre les forces del Pacte.

Alhora, Ramis va mostrar el seu malestar ja que manté les ART i dóna continuïtat a un "model territorial marcat per la corrupció i l'especulació".

Segons l'Associació, o bé s'hauria d'haver aprovat una modificació del PTM que eliminés definitivament les ART, o bé, haver donat el vistiplau a la Norma Territorial Cautelar, que hauria suspès les ART per un període de dos anys en els quals s'hauria hagut de treballar en una modificació a fons i consensuada del Pla i durant els quals, "és possible que la justícia hagués resolt els casos d'ART més conflictius".

Així, el GOB va manifestar que no "entén" la posició dels partits PSIB-PSOE i Bloc i "qüestionen" la d'UM, qui ha "forçat" a establir un acord que van considerar "un engany".