22 de octubre de 2019
 • Lunes, 21 de Octubre
 • 9 de desembre de 2009

  Quatre menors autistes d'entre set i 16 anys viuen a un pis tutelat de Palma per augmentar la seva independència

  L'habitatge posseeix cinc places, quatre d'elles estan concertades pel IMAS i suposen un cost anual de 88.000 euros

  PALMA DE MALLORCA, 9 Dic. (EUROPA PRESS) -

  Quatre menors autistes de les illes d'entre set i 16 anys viuen amb monitors en un centre tutelat de Palma amb l'objectiu d'incrementar i potenciar les seves capacitats d'independència i autonomia en totes les àrees de la seva vida quotidiana i, d'aquesta manera, afavorir que en la vida adulta aconsegueixin una "normalitat completa".

  En declaracions als periodistes, el president de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS), Jaume Garau, va detallar que l'immoble, que ha iniciat la seva activitat el mes de febrer passat, té capacitat per a cinc places i que quatre d'elles han estat concertades pel Consell de Mallorca, fet que suposa un cost anual de 88.000 euros per a l'administració.

  Per la seva banda, una de les monitores del pis, Laura Mauro, ha assenyalat que en l'habitatge existeixen "torns de treball" de manera que la "vida al pis" és de 17.00 a 09.00 hores, moment en el qual realitzen activitats d'oci, ja que pels matins els menors van als seus respectius centres d'estudi.

  Alhora, ha remarcat que hi ha un total de quatre persones encarregades dels nens, que posseeixen torns de manera que mai coincideix més d'un monitor alhora.

  El pis està gestionat per l'Associació de Pares de Nens amb Autisme de les Balears (Apbnab) i la metodologia de treball que es desenvolupa en ell amb els joves es basa a l'ús de sistemes anticipatoris i visuals.

  COM UNA "PETITA FAMÍLIA"

  Mauro ha indicat que "la vida a la casa és estupenda" ja que és com "una petita família" en què cadascun dels seus membres posseeix "una dificultat específica", tot i que, segons ha assegurat, la principal és el llenguatge, de manera que "els facilitem eines" per millorar-lo.

  Dels quatre menors que resideixen actualment a l'immoble, un d'ells està tutelat pel servei de menors del Consell.

  Preguntat sobre si els nens podran desenvolupar una vida normal després d'arribar a l'etapa adulta, Garau ha destacat que dependrà de la trajectòria de cadascun ja que l'autisme és una "malaltia complexa, que té un desenvolupament molt individualitzat" i, mentre que algunes persones "aconsegueixen una normalitat completa, altres hauran d'estar acompanyades" sempre.

  Per a aquestes últimes ha recordat que Apnab té altres recursos per a individus amb aquest trastorn com la residència, en què el IMAS posseeix una quinzena de places concertades, o un centre de dia amb una ocupació per a 16 persones, també amb lloc concertat amb l'Institut Mallorquí d'Afers Socials.

  La consellera de Joventut i Igualtat, Josefina Ramis, ha afirmat que el pis representa "tot un repte" per a l'administració que "ens plena d'orgull" i possibilita una "transició" dels menors autistes cap a la vida adulta d'una forma més autònoma.