27 de mayo de 2020
18 de desembre de 2008

Rabasco està convençut que el Suprem l'absoldrà i afirma que haver reunit la fiança demostra que no està "sol"

L'ex edil d'ASI assegura que els diners reunits per a la fiança són "més blancs que el Persil" i considera "molt dura" la interlocutòria del jutge que va decretar presó

PALMA DE MALLORCA, 18 de desembre (EUROPA PRESS)

L'exregidor d'Agrupació Social Independent (ASI) a l'Ajuntament de Llucmajor, Joaquín Rabasco, condemnat a sis anys de presó per un delicte de malversació de cabals públics i un altre d'aixecament de béns, es va mostrar avui convençut que el Tribunal Suprem anul·larà la sentència condemnatòria i l'absoldrà d'aquesta pena, en asseverar que si ha comès "algun delicte" ja l'ha pagat "de sobres", tot i que va assegurar trobar-se "fet pols moralment".

Així ho va manifestar en declaracions a Europa Press en el moment en què va arribar als Jutjats de Via Alemanya de Palma per tractar un "assumpte personal", on va afirmar que té la consciència "tranquil·la", i alhora va manifestar que passar per la presó, en què s'hi quedà de manera provisional entre el dia 4 i divendres passat, "no li recomano a ningú". L'ex edil va quedar finalment en llibertat després d'abonar una fiança de 120.000 euros.

En relació amb aquest pagament, quantitat de la qual va ser reunida al llarg d'una setmana mitjançant aportacions de familiars i amics, Rabasco ha reconegut que dins la presó no sabia res de les ajudes que estava rebent i "no vaig pensar que s'hi bolqués tanta gent", la qual cosa segons la seva opinió demostra que "no estic sol". Preguntat per les dificultats que existien al principi per reunir la quantitat, ha afirmat de manera rotunda que els diners abonat és "més blanc que el Persil".

En aquest sentit, va esmentar a algunes de les persones que han realitzat aportacions, com el representant d'ASI a Llucmajor, Guillem Roig, qui va sol·licitar un préstec personal de 10.000 euros, a més del seu germà i veïns de la població, entre d'altres persones.

Tal com va recalcar, "ja sabia" que anava a ingressar a la presó abans que el tribunal de la Secció Segona de l'Audiència Provincial decretés presó provisional per risc de fuga "per comentaris que s'havien fet", i va manifestar que durant la seva estada a la presó va poder veure a l'imputat dins el cas de Turisme Jove, Juan Francisco Gosálbez, i a l'exregidora a l'Ajuntament de Palma, Javier Rodrigo de Santos.

També va apuntar que estar a la presó "permet conèixer molts secrets", a més d'haver-li servit "per escriure el meu segon llibre". D'altra banda, va considerar "molt dur" la interlocutòria del jutge en el qual decretava presó, i va lamentar que s'hagi parlat del seu "desarrelament" a Mallorca com argument del possible risc de fuga, ja que "tinc fills a l'illa i perquè estigui separat de la meva dona no significa que tingui desarrelament", va justificar sobre aquesta qüestió.

Alhora, es va referir a una altra de les justificacions exposades pel tribunal, que va defensar que Rabasco havia viatjat amb anterioritat a Alemanya i "podria tornar a fer-ho però aquesta vegada per no retornar". En aquest sentit, l'expresident d'ASI va manifestar que havia viatjat al país alemany amb el permís del fiscal Juan Carrau, "perquè havia de veure a una tia meva".

CONTRA EL CATALANISME

Finalment, va assegurar no mantenir cap relació amb María del Amor Aldao, exsecretària de la formació i també condemnada dins del cas Rabasco. També va afirmar que aquests últims anys li han servit per "reflexionar" al voltant de les seves declaracions sobre la defensa del castellà i va assegurar que "no tornaré a carregar contra el catalanisme".

Sobre Rabasco pesa una condemna de sis anys de presó pels malversació de fons públics i aixecament de béns (insolvència punible), així com una multa de 12 mesos amb una quota diària de 30 euros, arran de la presumpta trama ordida entre 1999 i 2002 per beneficiar des del consistori a una xarxa de quatre empreses lligades a l'exregidor amb més d'un milió d'euros procedents de les arques públiques.

Sobre aquesta qüestió, Rabasco ha reconegut avui haver estat apoderat d'una de les empreses, malgrat la incompatibilitat d'aquest càrrec amb el qual exercia com regidor d'Esports i Festes a l'Ajuntament (des de 1987) juntament amb el de segon tinent d'alcalde i alcalde pedani de S'Arenal (tots dos des de 1999).