25 de junio de 2019
11 de juny de 2019

Representants del PP i Cs es reuneixen aquest dimecres per segona vegada per tractar possibles pactes

Després de la primera reunió els representants d'ambdues formacions van sortir amb "bastanta sintonia"

Representants del PP i Cs es reuneixen aquest dimecres per segona vegada per tractar possibles pactes
EUROPA PRESS

PALMA DE MALLORCA, 11 Jun. (EUROPA PRESS) -

Representants del PP i Cs es reuneixen aquest dimecres per segona vegada a la Sala Maura del Parlament per aconseguir possibles acords programàtics i pactes a les diferents institucions, després dels resultats de les eleccions autonòmiques i municipals.

Per una part, del PP hi seran presents el president regional de la formació, Biel Company, el secretari general, Antoni Fuster, i el president insular d'Eivissa, José Vicente Marí-Boso.

Des de Cs, assistiran el diputat electe Marc Pérez-Ribas, la secretària d'organització Joana Capó i el diputat nacional Joan Mesquida.

Cal recordar que després de la primera trobada entre aquestes dues formacions, que va tenir lloc el divendres passat, els representants de les dues formacions van sortir amb "bastanta sintonia" però sense concretar pactes institucionals ni punts programàtics.

Fuster va celebrar que hi hagués "moltes coincidències" als seus respectius programes electorals, "tant en política d'impostos, defensa del marc institucional i del país", entre altres aspectes.

Mesquida va informar que en la reunió s'havien tractat aspectes dels programes d'ambdues formacions i que havien trobat "bastanta sintonia". Entre altres assumptes, va marcar com a temes "irrenunciables" les "polítiques de família, la defensa dels autònoms i que no es pugin els impostos".

POSSIBLES PACTES

En les eleccions del passat 26 de maig, el PP va obtenir 16 diputats, quatre menys que els que va aconseguir el 2015; mentre que Cs va millorar els seus resultats i va passar de dos a cinc diputats -el que implica poder comptar amb grup propi en la Càmera-. No obstant això, la suma de PP i Cs en el Parlament es queda lluny de la majoria necessària (30 diputats), que sí que aconsegueixen les forces d'esquerra.

En el Consell d'Eivissa, no obstant això, les xifres sí que obren la porta a un pacte de governabilitat: el PP va obtenir sis consellers i Cs un, i la majoria està en set. Si bé és cert que PSIB i Podem sumen també sis consellers, un acord incorporant a la formació taronja sembla poc probable. Un dia després de les eleccions, el conseller electe de Cs Javier Torres ja va avançar que "l'única cosa viable" per a ells és negociar amb el PP per donar a Vicent Marí la presidència de la institució insular, ja que veuen a Podem "en les antípodes a nivell ideològic".

AJUNTAMENTS

A priori, les xifres permeten un acord de governabilitat també a l'Ajuntament de Sineu -on el PP té cinc regidors i Cs un-.

En altres localitats, la suma de Cs i PP requeriria el suport d'El PI per poder governar. És el cas de Sóller, on el PP va obtenir sis regidors i Cs un, i per tenir majoria necessitarien al regidor d'El PI; Andratx -on El PI té tres regidors i és decisiu per formar un govern tant a l'esquerra com a la dreta-; Sant Antoni de Portmany o Ses Salines.

Més complicat és el cas de Llucmajor, on hi ha un consistori molt fragmentat, amb nou forces amb representació. El PP té cinc edils i Cs té dos, per la qual cosa podrien aconseguir la majoria necessària si sumessin els dos de Vox i els de Llibertat Llucmajor.

Contador

Para leer más


Lo más leído