21 de octubre de 2019
4 de juny de 2008

Salom demana a Sebastián que concreti terminis i pressupostos per a projectes de reconversió com la Platja de Palma

Li sol·licita que assumeixi el lideratge que requereix el turisme i que assumeixi les mesures urgents per fomentar la competitivitat

MADRID, 4 de juny (EUROPA PRESS)

La diputada del PP per les Balears, María Salom, va exigir avui al ministre d'Indústria, Turisme i Comerç, Miguel Sebastián, que aporti "concreció" a la col·laboració que el Govern espanyol tindrà en la reforma de la Platja de Palma perquè el compromís expressat de manera reiterada per l'executiu "sembla que no arriba mai".

Així es va pronunciar la diputada durant la compareixença del titular del Ministeri a la Comissió d'Indústria, Turisme i Comerç de la Cambra Baixa, i en què va exigir al Govern que deixi de proferir "bones paraules" sobre la implicació del Govern en aquests projectes de reconversió i especifiqui ja si té programades partides consignades en els pressupostos generals de l'Estat per a 2009, així com terminis d'execució d'obres sobre els projectes de reconversió de destinacions madurs recollits en el Pla Horitzó 2020 de Turisme, entre els quals es troba el pla de la Badia de Palma.

Salom, qui exerceix de portaveu del Grup Parlamentari Popular al Congrés, va exigir a Sebastián que s'expressés de manera contundent sobre si anava a desplegar "el potent lideratge" que requereix el sector per emprendre els canvis necessaris en matèria turística amb un suport econòmic "decidit" per part del Govern.

Durant la seva intervenció, Salom va precisar que la situació del turisme requereix "mesures urgents" per solucionar les incerteses sobre el sector que desperta la situació econòmica actual. Sobre aquesta qüestió, va demanar al ministre que detallés les polítiques per afrontar la "contracció" i "alentiment" que pugui patir la demanda estrangera i l'impacte del context econòmic al mercat nacional.

"Si la meitat dels turistes són espanyols i la situació econòmica és la que és, amb un descens en el consum, tenim un problema", va indicar la diputada balear, qui també va assegurar que el turisme nacional està "perdent competitivitat a dolls" davant d'altres destinacions internacionals com Egipte per la falta de decisió del Executiu cap a les polítiques a desplegar en aquesta àrea.

També va instar a Sebastián a concretar si té pensat assumir aquest lideratge i solucionar la "gran preocupació" que té el sector sobre l'"arrencada" del Pla Horitzó 2020, detallant les quantitats econòmiques a desplegar i el començament de les obres dels projectes de reconversió. "Està disposat a liderar els canvis del sector turístic i buscar un revulsiu per a determinades zones?" va preguntar Salom al màxim responsable del Govern en les polítiques públiques del sector.

A més, va exigir a Sebastián que informés sobre les actuacions que té previstes el seu departament per fer front a l'encariment del petroli i les quantitats que pretén aportar el Ministeri per emprendre el projecte de Turisme Social Europeu, perquè, segons la seva opinió, els 18 milions d'euros dedicats per a fins similars en els anteriors pressupostos suposen una inversió "ínfima" en relació amb els objectius perseguits.

Salom va demanar a Sebastián l'impuls de les polítiques transversals que requereix una activitat com el turisme i li va exigir la "recuperació" de la comissió interministerial sobre el sector.

En aquest sentit, va detallar que es deu consensuar amb el Govern la relació del Turisme amb les competències que tenen altres departaments, com és el cas del Pla de Sostenibilitat de la Costa en el relatiu al Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí, les actuacions en matèria de seguretat de les zones turístiques dependents d'Interior, l'augment del finançament als municipis turístics amb el Ministeri d'Economia i Hisenda; juntament amb el necessari debat sobre les taxes aeroportuàries i el funcionament d'Aeroports Espanyols i Navegació Aèria (AENA) pel que fa a Foment.

La portaveu del PP a l'àrea turística va sol·licitar al ministre que aclarís si l'executiu es planteja instaurar una iniciativa impositiva semblant a la 'Ecotaxa' --que es va crear durant l'etapa de l'actual secretari d'Estat de Turisme, Joan Mesquida, en la Conselleria d'Hisenda-- i si planteja crear un canal audiovisual centrat en la informació del sector.