20 de enero de 2020
6 de abril de 2010

Sampol demanarà a Blanco que es corregeixi a la Llei de Ports la reforma de les taxes en el transport marítim

PALMA DE MALLORCA, 6 Abr. (EUROPA PRESS) -

El senador autonòmic per les Balears, Pere Sampol, demanarà en el ple del Senat al ministre de Foment, José Blanco, que el Govern espanyol corregeixi la reforma de les taxes en el transport marítim en el projecte de Llei de Ports, amb l'objectiu d'evitar "greus perjudicis econòmics" als ciutadans de les Balears, Canàries, Ceuta-Melilla.

Segons ha informat el Bloc en un comunicat, Sampol li preguntarà al ministre si està d'acord que s'introdueixin esmenes al projecte de llei de Ports, actualment en tramitació en les Corts Generals espanyoles.

Sampol argumenta que el projecte de llei modifica l'actual sistema de bonificacions de les taxes portuàries, especialment la taxa T2 (al passatger i al vehicle en règim de passatge), de manera que el cost del transport amb ferri de passatgers i els seus vehicles entre les illes i el continent experimentaria un increment del 50%.

Aquesta mesura suposa un increment en el transport d'anada i tornada de 84,32 euros, la qual cosa implica un augment del 28% sobre els preus actuals.

El senador nacionalista també critica que la norma impulsada pel Govern espanyol crea una nova categoria per als vehicles de més de quatre metres, que afecta el 95% dels quals es transporten.

Alhora, assenyala que un altre factor que fa falta tenir en compte és que "el cost de les bonificacions en les taxes portuàries ho suporten les autoritats portuàries de cadascuna de les illes, amb menyscabament de la seva capacitat de finançament, la qual cosa redueix la seva capacitat d'emprendre obres i serveis en els ports insulars", el que els resta competitivitat respecte als ports continentals.

Aquesta iniciativa del senador del Bloc coincideix amb una reivindicació de les cambres de comerç de Mallorca, de Tenerife i de Gran Canària, les quals s'han mobilitzat per intentar corregir aquests punts del projecte de llei de Ports durant la seva tramitació parlamentària.