7 de marzo de 2021
11 de setembre de 2008

Sampol exposarà a la Comissió d'Economia del Senat la incidència de la crisi econòmica a Balears

PALMA DE MALLORCA, 11 de setembre (EUROPA PRESS)

El senador autonòmic per les Balears, Pere Sampol, ha assegurat avui que en la pròxima comissió d'Economia i Hisenda de la Cambra, que se celebrarà el pròxim 15 de setembre; participarà durant la compareixença del ministre d'Economia i Hisenda, Pedro Solbes, per exposar-li la incidència de la crisi econòmica a Balears, amb referències concretes al moment actual que viu la construcció i el sector aeronàutic.

En roda de premsa, al costat del secretari general del PSM-Entesa Nacionalista, Biel Barceló; Sampol va apuntar que, en el seu torn d'intervenció, explicarà la incidència de la "crisis de la construcció i el sector aeronàutic" que susciten preocupació a la societat balear i fa que les repercussions de la crisi "siguin més agudes a les illes", afegint que, durant el seu torn, també al·ludirà a les dades cap a les balances fiscals a les illes.

Per la seva banda, Barceló va puntualitzar que en el concernent al sector aeri, "bàsic per a la connectivitat de la Comunitat", si l'Executiu Central no cedeix les competències adequades --referint-se a la cogestió de Son Sant Joan-- no es poden adoptar mesures específiques per pal·liar la crisi.

El secretari del PSM va tornar a criticar l'"excessiva aportació" econòmica que fa Balears a les arques estatals, que va estimar en un 14 per cent, i les aportacions que el Govern Espanyol destina a les Illes. "L'Estat és un llast per solucionar la crisi", va sentenciar.

El senador ha afirmat que el sistema de finançament autonòmic ha d'eradicar les injustícies de l'actual model i acabar amb la circumstància que hagi comunitats autònomes amb una renda per càpita superior a la mitjana nacional i alhora tenen una balança fiscal positiva.

"El que no s'ha de fer és consolidar privilegis injustos, és a dir, en el sistema de finançament hi ha comunitats perjudicades i altres beneficiades injustament ja que segueixen percebent recursos tenint una renda per càpita superior a la mitjana", ha afegit.

Finalment, Sampol va recordar que les Illes té dos contenciosos pendents amb Madrid i va matisar que si l'Estat abonés els 330 milions d'euros del Conveni de Carreteres a Balears, aquesta quantitat seria "una glopada d'aire" per invertir a l'arxipèlag.