5 de agosto de 2020
20 de octubre de 2008

Son Dureta realitza anualment unes 40 intervencions quirúrgiques de reducció d'estómac per obesitat mòrbida

PALMA DE MALLORCA, 20 Oct. (EUROPA PRESS) -

Cada any es realitzen a l'Hospital de Son Dureta entre 30 i 40 intervencions quirúrgiques per obesitat mòrbida, fet que permet als operats viure durant més anys, millorant d'aquesta forma la seva qualitat de vida i autoestima.

Segons va explicar a Europa Press el responsable de Cirurgia Endocrina i Cirurgia de l'Obesitat de Son Dureta, Ramón Salinas García, l'obesitat mòrbida representa un "greu problema de salut pública", tenint en compte que sovint comporta malalties associades -hipertensió, diabetis, complicacions respiratòries- i sobretot perquè disminueix d'una manera important l'esperança de vida dels pacients.

El percentatge de població que pateix la malaltia oscil·la entre el 0,6 i l'1 % depenent de les diferents comunitats autònomes, de manera que la xifra d'afectats a Balears se situa entorn dels 10.000, va indicar.

Un obès mòrbid, va precisar, és amb un índex de massa corporal (IMC) superior a 40, que són els pacients als quals se'ls és indicada aquest tipus de cirurgia. També és indicada la intervenció quirúrgica a aquelles persones amb un IMC que oscil·la entre 35 i 40 i pateixen malalties secundàries greus.

"En aquests casos la intervenció és la solució, perquè al cap de poc temps de ser operats milloren de les malalties associades del seu sobrepès", va agregar sobre aquesta qüestió.

ÈXIT DE LES INTERVENCIONS

Des de l'any 2000 s'han realitzat en Son Dureta un total de 220 operacions per obesitat mòrbida -142 persones amb un IMC més gran de 50- amb uns resultats "excel·lents", va destacar el doctor Salines García.

En aquest sentit, va explicar, que la taxa de mortalitat per aquest tipus de cirurgies és del 0%, mentre que únicament 14 operats -un 7 %- han patit algun tipus de complicació quirúrgica en els 30 dies posteriors a la intervenció, la majoria són per infecció de la ferida.

En aquest punt, va assenyalar que existeix certa desinformació entre la població, ja que, va afirmar, es tracta d'una cirurgia amb una mortalitat semblant a qualsevol altra intervenció greu.

Així, els pacients que compleixen els "criteris per operar-se" entren en una llista d'espera que ronda els dos anys i mig, semblant a la d'altres comunitats espanyoles. La complicada salut dels pacients d'obesitat mòrbida fa que es converteixin en persones d'"alt risc" quirúrgic, el que implica que el protocol previ a la intervenció es prolongui entre una hora i mitja i dues hores.

La unitat de Cirurgia Endocrina i Obesitat Mòrbida d'Hospital de referència de les Balears té quatre cirurgians, que s'encarreguen de fer aquest tipus d'intervencions que únicament precisen d'una "taula i material especial", explica el doctor. "L'objectiu de la cirurgia és que el pacient perdi com a mínim el 50% del sobrepès", va postil·lar.