31 de marzo de 2020
25 de agost de 2008

Thomàs destaca les actuacions per implantar a Balears l'estratègia europea 'Salut en totes les polítiques'

PALMA DE MALLORCA, 25 d'agost (EUROPA PRESS)

El conseller de Salut i Consum, Vicenç Thomàs, va destacar avui l'impuls de les actuacions que desenvolupa el Govern per implantar l'estratègia europea 'Salut en totes les Polítiques' (STP) en el transcurs d'una taula rodona celebrada a la Universitat Internacional Menéndez Pelayo de Santander, en què també hi van participar el seu homòleg de la Comunitat de Cantàbria, Luis María Truan, i el director general d'Ordenació i Inspecció de la Comunitat de Madrid, Manuel Molina Muñoz.

Thomàs va ser un dels ponents del curs, moderat per Anna García-Altés, tècnica superior de l'Agència de Salut Pública de Barcelona, que aquesta universitat ha dedicat de manera monogràfica a la 'Salut en totes les polítiques', que va ser inaugurat pel secretari general de Sanitat del Ministeri de Sanitat i Consum, José Martínez Olmos, amb la conferència 'Polítiques de salut a Espanya: sinergies de les polítiques no sanitàries'.

L'estratègia europea STP té com a objectiu enfortir la integració de les polítiques sanitàries i totes les activitats que afecten a la salut col·lectiva. Segons va assenyalar el conseller, "els factors biològics i els estils de vida determinen la salut de les persones, però hi ha bastants evidències científiques que la salut també la determinen factors aliens a l'individu i que pertanyen en altres àmbits com el social i l'econòmic".

Vicenç Thomàs va afegir que la salut també està influenciada per la qualitat de les xarxes familiars i socials; l'entorn físic i les condicions de vida i de treball; a més de les condicions polítiques, socioeconòmiques, culturals, de comunicacions o mediambientals de la societat on es desenvolupa la vida de les persones.

El conseller va enumerar els instruments que s'utilitzen per implementar l'estratègica STP a Balears. D'una banda, estan els nous projectes legislatius que, a nivell intern de la Conselleria, implicaran una reforma de la salut pública, mentre que a nivell extern es traduiran en un seguiment de qualsevol iniciativa en la qual es pugui introduir aquesta nova idea de salut.

Alhora, la dotació i integració dels sistemes d'informació adequats per disposar no només d'una millor informació sobre l'estat de salut de la població sinó també de les causes que la determinen, és una eina indispensable, i en què la Conselleria de Salut i Consum ja està treballant, per planificar les actuacions tendents a reduir les desigualtats en matèria de salut.

Tots aquests instruments s'estan utilitzant amb la finalitat que sectors aliens al sanitari contribueixin a la millora de la salut dels ciutadans. Vicenç Thomàs va advocar per l'establiment d'aliances no tant sols amb altres àmbits del sector públic, sinó també amb la iniciativa privada i amb l'aportació ciutadana, a fi que les actuacions tinguin el major nivell de participació social.

Thomàs va ressaltar la necessitat d'avaluar l'impacte en la salut de les actuacions desenvolupades amb la finalitat d'analitzar les conseqüències de les decisions polítiques adoptades i identificar aquelles intervencions susceptibles de ser millorat.

PROJECTE EUROPEU 'FOOD PRO-FIT'

Thomàs es va referir a l'exemple de la implicació del Govern en l'estratègia 'Salut en totes les polítiques', al lideratge per part de la Direcció General de Salut Pública de la Conselleria de Salut i Consum en el projecte europeu 'Food Pro-Fit', que té un pressupost d'1,3 milions d'euros procedents de fons de la UE.

En aquest programa participen també l'Escola d'Hostaleria de la UIB; la Universitat de Viena; l'Institut d'iniciatives europees de Polònia; el Centre de negocis per Europa a Berlín; el Ministeri de Sanitat de Xipre; la regió de Creta, i l'Agència per al desenvolupament d'Eslovàquia.

L'objectiu general d'aquest projecte és contribuir a la prevenció de l'obesitat a través de la innovació i reformulació dels processos d'elaboració d'aliments en establiments de la petita i mitjana empresa. Es treballa de manera específica en el sector nomenat 'HORECA': hotels, restaurants i càterings i, també, s'han adherit empreses industrials.

Fins ara, participen tres indústries càrnies de les Illes; dos de fabricació de lactis; una de gelats i una altra especialitzada en aliments ecològics. Dins del sector HORECA es troben l'empresa sanitària pública GESMA; dos càterings que presten els seus serveis a escoles; la pròpia Escola d'Hostaleria de la UIB en la qualitat de "formador de formadors", i quatre hotels d'importants cadenes de les Balears.

Tot i que aquest projecte està enfocat sobretot al teixit empresarial alimentari, especialment en els establiments d'elaboració de menjars preparades, també persegueix induir als ciutadans a adoptar dietes més saludables. En concret, les empreses adherides al projecte Food Pro-Fit són orientades a modificar qualitativament els aliments processats reduint l'ús de sal, sucre, a més de greixos saturades en els seus menjars.