28 de mayo de 2020
18 de desembre de 2008

Thomàs qualifica de "fracàs col·lectiu de la societat" la falta de consciència sobre mètodes anticonceptius de barrera

PALMA DE MALLORCA, 18 de desembre (EUROPA PRESS)

El conseller de Salut i Consum, Vicenç Thomàs, va qualificar avui de "fracàs col·lectiu de la societat" la falta de consciència que existeix a Balears en relació amb els mètodes anticonceptius de barrera, és és, preservatius i píndoles anticonceptives, i va puntualitzar que no es tracta de prevenir embarassos no desitjats, sinó d'evitar contraure Infeccions de Transmissió Sexual (ITS).

Així ho va expressar Thomàs en declaracions a la premsa durant la presentació de la 'Guia d'Actuació en l'Anticoncepció d'Urgència', en les quals ha afirmat d'acord amb les dades "tan elevats" d'avortaments, amb 3.500 casos el 2007, xifra que situa a Balears com la Comunitat Autònoma amb una major taxa de tot el país, es fa necessari "universalitzar", amb criteris dels professionals sanitaris, l'accés a la Píndola de l'Endemà (PDD).

En aquest sentit, va incidir que amb l'edició d'aquest manual es pretén conscienciar a la població balear de la necessitat de l'ús de mètodes anticonceptius. Així, va recordar que des que s'aprovés el mes de setembre passat el decret mitjançant el qual la PDD passa a ser dispensada de manera gratuïta a "tots els centres sanitaris" -prèvia decisió d'un facultatiu- a les dones que així ho sol·licitin, s'han dispensat entre "800 i 900 per mes", xifra que contrasta amb les "prop de 12.000 PDD" que es van dispensar -en farmàcies de Balears- durant el passat exercici.

Alhora, Thomàs va fer especial èmfasi en què es tracta d'un mètode de barrera d'ús "esporàdic i no habitual", pel que va remarcar que no cal fer un ús reiterat de la píndola.

Per la seva banda, la coordinadora de Salut i Gènere, Teresa Pou, va afirmar que l'efectivitat de la PDD "és més gran en funció del temps entre l'acte sexual i la ingesta de la medicina", pel que va recomanar el seu ús "en les primeres deu hores" després del coit. Alhora, va informar que es pot sol·licitar la pastilla fins a cinc dies després.

ACTITUD DAVANT DELS ANTICONCEPTIUS

A causa de la "poca consciència" existent a la societat sobre els mètodes anticonceptius per evitar embarassos no desitjats i ITS, Thomàs ha afirmat que es distribuiran una sèrie de tríptics -que ha afirmat s'estan elaborant ara mateix- amb els quals es pretén "saltar la barrera cultural" existent en molts sectors de la població.

En aquest sentit, va incidir que "sí que hi ha molta informació" en relació amb els mètodes anticonceptius, però va destacar que cal que la societat creu una "actituds personals" sobre aquesta qüestió, amb l'objectiu d'aconseguir una millor "i més sana" vida sexual dels ciutadans de les illes, així com aconseguir que la taxa de les Balears -tant en nombre d'avortaments com de persones infectades pel VIH-sida- es redueixi de manera considerable.