14 de noviembre de 2019
14 de juliol de 2010

Un total de 39 barques netejaran les aigües de les platges de les Balears gràcies a un pressupost de 2,6 milions

L'any passat es van retirar 254 tones de residus, un 13 % més que el 2008

PALMA DE MALLORCA, 14 Jul. (EUROPA PRESS) -

Les Conselleries de Medi Ambient i Mobilitat i la de Turisme i Treball han informat aquest dimecres de la posada en marxa de la campanya de neteja de les aigües de la platja de les Balears, que portaran a terme, fins al pròxim 28 de setembre, un total de 39 embarcacions, gràcies a un pressupost de 2,6 milions d'euros.

El responsable de Medi Ambient, Gabriel Vicens, ha explicat que aquest servei està format per 16 barques del tipus Pelicà, que són més grans i estan dedicades a la neteja de les aigües més allunyades de la costa -fins a quatre milles-, així com per 23 embarcacions 'Virot', encarregades del sanejament de les més pròximes al litoral.

Durant l'any passat, ha detallat Vicens, es van recollir 254 tones de residus, xifra que va suposar un increment del 13% en relació amb el 2008. Tot i això, ha indicat que la quantitat retirada depèn de les condicions meteorològiques. Alhora, ha concretat que el 37% han estat fustes, un 30% plàstics, un 12% algues i un 1% olis, entre d'altres elements.

La campanya, que ha començat el passat 14 de juny, té un pressupost de 2,6 milions, 1,9 dels quals seran aportats pel departament de Medi Ambient i els més de 747.000 euros restants per la Conselleria de Turisme i Treball.

Aquesta iniciativa serveix per retirar els residus que hi ha en les aigües de bany i, a més, evita la seva arribada a les platges i resta de litoral, contribuint al bon estat mediambiental de les àrees terrestres i marítimes de la costa balear.

AJUDA ALS SERVEIS D'EMERGÈNCIA

Així, el servei representa una ajuda als ajuntaments en la seva tasca de neteja costanera durant la temporada turística alta. Alhora, Vicens ha assenyalat que aquestes embarcacions realitzen també una important tasca d'ajuda als serveis d'emergències.

Per la seva banda, la responsable de Turisme i Treball ha remarcat la importància de la neteja per fer que les platges continuïn i han estat el "principal referent turístic" de la comunitat. Tot i això, Vicens ha subratllat que "la millor campanya" seria que aquesta no fes falta i va invitar a la societat que no emeti residus.

En concret, Mallorca tindrà nou embarcacions tipus Pelicà i 11 'Virots', Menorca tindrà tres del primer tipus i cinc del segon, Eivissa tres Pelicans i tres 'Virots' i Formentera dos 'Virots'.

Des que es va posar en marxa aquesta iniciativa, l'any 2004, i fins al 2009, s'han retirat a prop d'1,6 milions de quilos de residus. Les variacions anuals pel que fa a la retirada de residus es deuen, sobretot, a les condicions meteorològiques, i a l'arribada d'aquests a les zones costaneres, així com la navegació marítima existent al voltant de les illes. Així, per exemple, l'enfonsament del 'Don Pedro' va incrementar de manera notable la mitjana de les recollides.

A més, durant els últims sis anys s'ha constatat una disminució progressiva pel que fa a la recollida de plàstics i un augment en la de les fustes.